В малкото селце Сан Стефано нa 3 март 1978 г.

...
В малкото селце Сан Стефано нa 3 март 1978 г.
Коментари Харесай

Идеалът 3 март, 1878 г., Сан Стефано

В дребното селце Сан Стефано нa 3 март 1978 година е подписан предварителен контракт сред Руската и Османската империя. Договор, временен към момента, който поставя завършек на Руско-турската война от 1877-1878 година Едно от директните следствия от контракта е завършек на османското господство в българските земи. В Санстефанския кротичък контракти има още клаузи, уреждащи още балкански страни и територии, граници, както и териториални въпроси сред двете империи. Важна уговорка е и оповестяването на двата протока Босфора и Дарданелите за свободни за търговия с Русия на трети страни във война и мир.

“Всички страни обаче са наясно, че договорът би трябвало да бъде утвърден от западните Велики сили, преди да влезе в действие. ”

Санстефанският контракт е значима, само че следващата стъпка към българската самостоятелност. Границите на България ще се трансформират, прекрояват и ще зависят от огромните политически събития към двете международни войни. За нас обаче Санстефанска България е движещ блян в визиите на стотици хиляди българи, дали живота си за национално обединяване.

Така наподобява Санстефанска България:

Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР