В малките улици в централната градска част са изградени малко

...
В малките улици в централната градска част са изградени малко
Коментари Харесай

Очакват се още 5,5 милиона лева за Водния цикъл в Русе

В дребните улици в централната градска част са построени малко над 75% от водопроводите и към 76% от канализацията

Малко над 5.5 милиона лв. се чака да бъдат отпуснати за индексация на инженеринговите действия по водния цикъл в Русе. Това стана ясно от днешното съвещание на Общото заседание на Асоциацията по водоснабдяване и канализация, което бе водено от регионалния шеф Анатоли Станев. По-рано бе подписано в допълнение съглашение към контракта с „ ВиК “ ООД, с което се дава право на оператора да кандидатства за част от парите пред Министерството на околната среда и водите, което е Управляващ орган по Оперативна стратегия „ Околна среда “ 2014-2020 година, по която точно се осъществя планът.

Малко над 4 милиона лв. се планува да дойдат от екоминистерството. Те ще съставляват безплатна финансова помощ. Над 560 000 лв. пък ще бъде личното присъединяване на ВиК оператора. Близо 1 милион лв. е Данък добавена стойност. По този метод общата стойност на плана доближава 134,5 млн. лева Това ще даде опция на строителите да продължат да работят и да бъдат обезщетени за инфлационните процеси. Според Станев кандидатстването за упоменатите пари е нужна мярка, тъй като по този метод ще се обезпечат дейностите по завършването на плана. От съвещанието стана ясно още, че напредват строително-монтажните работи. В дребните улици в централната градска част са построени малко над 75% от водопроводите и към 76% от канализацията. Относно последния лот – подмяната на основните водопроводни клонове в града, осъществяването е на към 35%.

Приключени са и два основни стадия от плана. Става дума за построяването на канализацията в кварталите „ Средна кула “ и „ Долапите “. Завършена е и подмяната на довеждащите водопроводи от помпена станция „ II напредък “ до помпена станция „ III напредък “ в гр. Русе. Издадени са документи за приемане на обектите от страна на строителния контрол, който извършва функционалностите на Инженер по смисъла на договорните условия на ФИДИК, и следва назначение на Държавна приемателна комисия за двата градежа. Изпълнението на строително-монтажните работи в двата квартала взема решение един дълготраен проблем – заустването на битово-фекални води в септични ями и в р. Русенски Лом. Канализационната мрежа, построена в двата русенски квартала, е с обща дължина от почти 44 км, а водопроводите, реконструирани в границите на работата на този строителен обект, са с обща дължина от към 8 км. В „ Средна кула “ и „ Долапите “ са инсталирани и 13 модулни канализационни помпени станции, които посредством препомпване ще водят битовите отпадъчни води към градската пречиствателна станция.

В съвещанието участваха още заместник-кметът на Община Русе Магдалина Илиева, представители на общините в района, шефът на „ ВиК – Русе “ инж. Илиан Милев, както и основният секретар на ВиК Асоциацията Пламен Спасов. Според него са нужни промени в плана на закона за ВиК, които да разрешават по-голяма действеност и автономия за взимане на решения от ВиК операторите, а също и понижаване на административната тежест. Той смята, че по този метод ще остава доста повече опция пред общините и ВиК сдруженията за справяне с действителните проблеми.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР