В малките магазини поскъпването е с 53,3% или с над

...
В малките магазини поскъпването е с 53,3% или с над
Коментари Харесай

За седмица олиото поскъпна с над 50%

В дребните магазини повишаването е с 53,3% или с над 2 лв. за литър

Отразявайки възходящия тренд при изкупната цена на суровината от последните няколко седмици, през интервала 9 – 16 март 2022 година междинните цени по веригата на предложение на рафинирано слънчогледово олио в страната се покачват сензитивно, установяват специалисти на Министерство на земеделието в последната ценова информация.

Цените на едро на слънчогледовото олио на борсите са в диапазона от 3,49 лева./литър (Враца) до 5,30 лева./литър (Ямбол). В шестнадесет области се следи покачване на цените на седмична база от 1,4% до 28,1%, най-сериозно в Пловдив, а само в София – намаляване, с 0,5%. Така, междинната цена на едро за страната се усилва с 9,8%, до 4,24 лева./литър.

В огромните търговски вериги в региона повишаването е с 28,5 % или с 1,18 лв. за литър, като междинната цена за бутилка олио е 5,32 лв..

В дребните магазини междинната цена е 5,78 лв. за бутилка, като тук повишаването е с 53,3% или с над 2 лв. за литър, демонстрират данните на земеделското министерство.

Най-висока цена е регистрирана в Силистра, където броят 6,73 лева за литър. Само за седмица цената там е скочила с 2,13 лв.. Над 6 лв. към този момент се продава бутилката и в Благоевград, Велико Търново, Кюстендил, Ловеч, Плевен и Русе.

Най-ниска остава цената в Пловдив – 4,62 лв. за литър, Пазарджик и Смолян – 5 лв. за литър, като там през последната седмица повишаване не е регистрирано.

Увеличението на цените в магазините в 19 от областите е с сред 7,1% и 53,3% на седмична база, като най-значително е в Добрич. Това води до повишаване на междинната цена за страната в по-малките магазини с 21,3%, до 5,75 лева за литър.

Отразявайки възходящия тренд при изкупната цена на суровината от последните няколко седмици, през интервала 9 – 16 март междинните цени по веригата на предложение на рафинирано слънчогледово олио в страната се покачват сензитивно, регистрират от земеделското министерство.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР