В Малави има много традиции и ритуали. Една от най-жестоките

...
В Малави има много традиции и ритуали. Една от най-жестоките
Коментари Харесай

Семейни неволи: Опитът на сестра ми ми показа какво е ранният детски брак

В Малави има доста обичаи и ритуали. Една от най-жестоките обичаи е, когато момичето доближи полова зрялост, на 10-11 години, те биват отпратени в профилирани лагери. Там се образоват на разнообразни неща, включително и по какъв начин да задоволяват мъжете полово. Понякога тези лагери са посещавани от мъже, които заплащат на общността, с цел да изнасилват младите девойки. Само си представете каква контузия е това за тях. Често след сходни полови издевателства, изнасилените девойки се зарязават с друго полови заболявания, в това число ХИВ.

След този лагер и получените „ познания “, девойките имат доста по-различен взор към живота. Те виждат себе си като зряла жена, само че на процедура това въобще не стои по този начин. Лагерите поставят завършек на детството им. Всичко, за което се вълнуват е, по кое време ще се омъжат и родят деца. Но на омъжените девойки се постанова да се преборят с доста проблеми, в това число домашното принуждение. За страдание, те нямат право да споделят проблемите си. Защо ли? Защото са са финансово подвластни от мъжете си.

Бедността, половото принуждение – всичко това е един циничен кръг.

Какво ме накара да се изправя против тази система? Аз видях по какъв начин се трансформира животът на нещастните същества. Всъщност, аз не съм по-различна от тях и на процедура бях длъжна да се омъжа на 15 години. Но всичко се промени в оня миг, когато сестра ми попадайки в подобен лагер, забременя от чужд мъж. Тя е по-малка от мен, само че към този момент има три деца. Опитът на сестра ми ми сподели какво е детският брак, и аз взех решение, че не желая да повеждам сходен живот. Първият брак на сестра ми се разпадна, както и вторият.

Когато бях на 13, роднините ми ме принуждаваха да отида в лагера. “Какво?! – помислих си аз. – Никъде няма да вървя. “ И знаете ли какво ми споделиха останалите дами? Че съм неуместно момиче, което не почита и уважава традициите на нашето общество. Но аз имах своите фантазии! Мечтаех да получа положително обучение, да си намеря почтена работа, представях си се като предстоящ правист, практикуващ в огромен офис.

Не знаех по какъв метод мога да трансформира закостенелите обичаи на общността ни, само че разбирах, че е време за смяна. Затова повиках няколко девойки, които към този момент са омъжени, а от дълго време за не запомнили да пишат и четат, и им предложих да си оказваме помощ взаимно.

Запознах се с доста млади девойки, които ми споделиха какво е дете да роди дете. И тогава ме озари следната мисъл: за какво не разкажем на света какво се случва в нашата общественост? Беше доста ужасно, тъй като девойките са привикнали с открития метод на живот от епохи, а това мъчно се трансформира. Но напъните си костваха. Момичетата в моята общественост, които бяха притискани да се омъжат, надигнаха глава и обявиха, че няма да бъдат с мъж, преди да навършат 18 години. Изправих се пред тях и ги насърчих, давайки себе си за персонален образец, мотивирайки ги, че постоянно могат да следват фантазиите си. Но най-хубавото е, че водачи на прилежащи общности съумяха да трансформират обичайните си възгледи.

Всичко, което стартира в родната ми общественост, в този момент се разрасна до мащабите на национална акция. Заедно с членовете на моята организация Girls Empowerment Network Malawi, проучихме законите и Конституцията на Малави, с цел да можем сполучливо да пазиме ползите на девойките. И разбрахме, че има късмет да представим законопроект за възбрана на ранните бракове. С поддръжката на водачите на общността, ние преговаряхме с представители на нашия парламент.

Аз желая девойките да бъдат образовани! Аз желая общността ни да поддържа и влага в тяхното бъдеще – единствено по този начин могат да получат равни благоприятни условия. Надявам се, че дамите от целия свят ще бъдат солидарни с нас и ще ни поддържат, с цел да може сполучливо да се преборим за нашите права, фантазии и цели!
Инфо: Лична драма

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР