В малък град, център на въгледобива, на източната фронтова линия

...
В малък град, център на въгледобива, на източната фронтова линия
Коментари Харесай

Украинските сили защитават ключовия град Вухледар в Донецка област

В дребен град, център на въгледобива, на източната фронтова линия на Украйна се води борба за стратегическо преимущество на бойното поле.

Вухледар се обрисува като сериозна гореща точка в борбата за Донецка област, успеха в която би дала на воюващите страни тактическо предимство в по-голямата борба за Донбас.

Разположен на издигната низина, една от дребното височини в региона, завладяването на града би било значим триумф за Русия да наруши украинските линии за доставки.

Осигуряването на Вухледар ще даде на Украйна евентуален плацдарм за разрастване на бъдещи контраофанзиви на юг.

Освен това я има и символичната тежест: Вухледар е покрай административната граница на Донецка област и спечелването му ще изиграе значима роля в по-голямата цел на Русия да управлява целия район.
Подготвихме децата, сложихме им бронежилетки и ги изведохме на открито. Във Вухледар обстановката е доста напрегната.
Олексий – служител на реда от Вухледар 

Изтощителната борба коства на Русия загуба на жива мощ и оръжия, защото украинците не престават да поддържат отбранителните линии.

Русия изпраща разследващи групи с размер на батальон, с цел да изследват украинските линии и да стрелят с артилерия към позициите им за да пробият на север към сериозната автомагистрала N15, основен маршрут за доставки.

 
Във Вухледар не престават тежките боеве. Твърде рисково е за цивилните да останат там. Хората живеят в изби и сутерени от доста месеци. Няма ток, отдавна няма и връзки. А през последната седмица имаше ескалация на въоръжения спор, непрекъснати офанзиви от врага. Затова понижава опцията за евакуация на хората.
Олександра Гаврилко – районна полиция на Донецк 

Междувременно английското военно разузнаване счита, че задачата на Русия е да превземе следените от Украйна региони в Донецка област, само че е малко евентуално да събере силите, нужни за смяна на изхода от войната.

Предвоенното население на Вухледар от 14 000 е намаляло в този момент до към 300 поданици.

Колони от съветски танкове и бронирани машини, пренасящи пехотинци, непрестанно нападат и се пробват да пробият украинската защита.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР