В макроикономическата си прогноза за март Българската народна банка (БНБ)

...
В макроикономическата си прогноза за март Българската народна банка (БНБ)
Коментари Харесай

БНБ очаква инфлация от 9,6% през тази година

В макроикономическата си прогноза за март Българската национална банка (БНБ) планува растежът на Брутният вътрешен продукт на България в действително изражение да се забави до 2,1 на 100 през 2022 година Редовната тримесечна прогноза е оповестена на страницата на Българска народна банка.

За това закъснение на растежа на стопанската система а ще способства най-много плануваното закъснение на растежа на частното ползване и увеличението на негативния принос на чистия експорт. През 2023 година Българска народна банка чака растежът на Брутният вътрешен продукт да се форсира до 3,9 на 100, след което да се забави до 3,7 на 100 през 2024 година За динамичността на действителния Брутният вътрешен продукт през 2023 година и 2024 година най-съществено въздействие ще оказва предстоящият профил на асимилиране на средства по Националния проект за възобновяване и резистентност (НПВУ).

Засилената несигурност на цените на съществени първични материали на интернационалните пазари и невъзможността на пазарните участници да дефинират дълготрайното им равновесно равнище поради структурните промени, произлизащи от войната в Украйна, прехода към въглеродна индиферентност в страните от Европейски Съюз и декларираните планове на тези страни да понижат зависимостта си от импорт на енергоизточници от Русия, водят до висока степен на неустановеност пред прогнозата за инфлацията, показват от Българска народна банка.

Според базисния сюжет на прогнозата на Българска народна банка годишната инфлация се чака да продължи да се форсира през 2022 година и да възлезе на 9,6 на 100 в края на годината (спрямо 6,6 на 100 съгласно прогнозата от края на 2021 г.). Има опция инфлацията да бъде в необятен период в края на годината (от 6,4 на 100 до 15,2 на 100, като вероятността за това се прави оценка на 60 на сто). В Българска народна банка чакат групата на храните и на силата да има най-голям позитивен принос за инфлацията в края на 2022 година

В Българска народна банка чакат темпът на повишаване на хармонизирания показател на потребителските цени (ХИПЦ) да се забави до 3,9 на 100 в края на 2023 година.

Прогнозата на Българска народна банка за съществени макроикономически индикатори е направена към 29 март, като са употребявани допускания за развиването на интернационалната обстановка и за динамичността на цените на съществени стокови групи на интернационалните пазари към 15 март.

Започналата на 24 февруари война в Украйна води до фрапантно усилване на несигурността по отношение на вероятностите пред икономическата интензивност и инфлацията в България и затруднява доста тяхното прогнозиране, декларират от Българска народна банка. Основно допускане при правенето на прогнозата е, че войната ще остане местен спор, при който няма да се следи спомагателна ескалация или разгръщане на военните дейности, в това число и към други страни. В допълнение в прогнозата не е заложено ограничение или прекъсване на доставките на природен газ, недопечен нефт и нуклеарно гориво от Русия за България, което би засегнало доста индустриалната страна на стопанската система.

При цените на електрическата енергия и природния газ в евро пазарните упования са те да продължат да се повишават доста на годишна база до края на първото тримесечие на 2023 година, а при цената на петрола – до края на 2022 година За останалата част от прогнозния небосвод техническите допускания допускат цените на енергийните първични материали в евро да се намаляват на годишна база, само че да останат над равнищата си от 2021 година

Заложените в прогнозата механически допускания за динамичността на външното търсене на български артикули и услуги вземат поради базисния сюжет на макроикономическата прогноза на Европейската централна банка (ЕЦБ) от март 2022 година, само че са доста по-консервативни, защото включват допускане за прекратяване на търсенето на български артикули и услуги от страна на Русия, Украйна и Беларус, както и за по-слабо търсене от страна на страните от еврозоната. В резултат техническите допускания допускат спад с 0,4 на 100 на външното търсене на български артикули и услуги през 2022 година

Предвид заложените в базисния сюжет механически допускания съществуват опасности за осъществяване на по-нисък напредък на действителния Брутният вътрешен продукт на България. Тези опасности са свързани основно с опцията за възможна ескалация на военния спор в Украйна и пораждане на спомагателни нарушавания в доставките на първични материали и материали от участващите в спора страни. Друг значителен риск пред прогнозата за действителния Брутният вътрешен продукт произтича от вероятното по-бавно асимилиране на средства по европейски стратегии и осъществяване на капиталовите планове от НПВУ по отношение на базисния сюжет.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР