В Македония започват честванията по повод навършването на 1 000

...
В Македония започват честванията по повод навършването на 1 000
Коментари Харесай

Македония празнува 1 000 години от създаването на Охридската архиепископия

В Македония стартират честванията във връзка навършването на 1 000 години от основаването на Охридската архиепископия.

Празненствата са под патронажа на президента на Македония Георге Иванов.

В честванията ще участват още главата на Македонската православна черква - Охридска архиепископия архиепископ Стефан, министър председателят Зоран Заев, учени и доста дейци на културата.

Основните празненства във връзка 1 000 година от основаването на Охридската архиепископия ще се проведат в базиликата Света София в Охрид, заяви БГНЕС.

За събитието са поканени и българския президент Румен Радев, както и премира Бойко Борисов.

Архиепископ Стефан насочи покана и към Българската православна черква (БПЦ). С решение от 14 май обаче Светият Синод реши да не изпраща свои представители на празненствата.

 Втори митинг пред Светия Синод
Втори митинг пред Светия Синод

Искат взаимно честване на 1000-годишнината на Охридската архиепископия

Припомняме, по отношение на решението на Светия Синод в Македония да не се изпращат представители на БПЦ пред постройката на Синода в София се организираха 2 митинга , на които жителите призоваваха да се свика изключително съвещание, на което решението да бъде преразгледано. Протестиращите приканиха и патриарх Неофит персонално да вземе отношение по въпроса.

 От Вътрешна македонска революционна организация желаят Светият синод да промени решението си
От Вътрешна македонска революционна организация желаят Светият синод да промени решението си

Според воеводите сме били длъжни да пратим и църковна делегация

Охридската архиепископия е основана след рухването на България под византийска власт през 1018 година с декрет на император Василий II. Охридската архиепископия съществува по едно и също време дружно с Търновската патриаршия (от 1235 до 1416 г.) като две обособени автокефални църкви. Тогава Българската Патриаршия е намалена в архиепископия със седалище в Охрид.

Официалните трофеи на охридските архиепископи са: в началото Архиепископ на цяла България, а от средата на 12 век се употребява и Архиепископ на Първа Юстиниана и цяла България или на всички българи. Охридската архиепископия съществува до 1767 година, когато е закрита по гледище на Цариградския гръцки патриарх Самуил Ханджери, като нейният диоцез е причислен към този на Цариградската патриаршия. Закриването и е неканонично и е осъществено със султанско ирадие.

Патриаршията унищожава и самата Охридската епархия, като подчинява Охрид на Драчкия митрополит. Така градът е лишен даже от епископската катедра, която придобива още в ранните епохи на християнството.

 БПЦ: Комисията за македонската черква работи
БПЦ: Комисията за македонската черква работи

Твърденията били злонамерени
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР