В магазините стоките с посочена от производителя т.нар. „препоръчителна цена“

...
В магазините стоките с посочена от производителя т.нар. „препоръчителна цена“
Коментари Харесай

Препоръчителната цена не е задължителна за търговците


В магазините стоките с посочена от производителя така наречен „ целесъобразна цена “ не всеки път се продават на нея. Ако търговецът на дребно е сложил правилно информация за цената, на която той продава стоката в своя магазин, и същата тази цена бъде маркирана на касата, това няма да бъде нарушаване, даже когато върху опаковката е посочена друга, целесъобразна цена от производителя. Но, когато на етикета на стоката има сложена една продажна цена, а след това на касовия уред се регистрира друга, тогава нарушаване изрично е налице. „ В такива случаи потребителят може да се откаже от покупката или да получи назад разликата в цената сред действителната стойност, на която въпросната стока се продава, и това, което е регистрирано на касовия апарат”, споделя ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов пред интернет радио Търговище. Макар и по-трудно, сходен проблем може да се реши и на по-късен стадий, в това число с намесата на контролния орган, в случай че потребителят пази касовата записка. „ Ние пожелаваме от самия търговец информация за равнищата на цените, на които той е продавал в избран интервал от време съответните артикули от асортимента в своя магазин. Така, че той няма по какъв начин да се „ измъкне “, тъй като е минало малко време. Все отново, моят съвет е хората да реагират колкото се може по-бързо, тъй като тогава – тръгвайки по „ по-горещи следи “, ние можем да установим същинското нарушаване и надлежно – да наложим бързо глобата, което от своя страна би трябвало да играе възпираща роля за търговците да не практикуват подобен вид нелоялно държание “, добавя Маргаритов.

Липсата на промоционални артикули е различен проблем, с който потребителите се сблъскват. „ Подозираме, че в избрани случаи задачата на някои търговци е следната. Те зареждат прекомерно малко наличия от необятно рекламирани от тях артикули като доста евтини за избран интервал от време. Когато Вие отидете в магазина, едно от най-нормалните неща – виждайки, че тази стока я няма – е да тръгнете да си купувате нещо друго, което надлежно към този момент ще бъде и на друга цена, въпреки и да е сходно на това, което сте желали да си вземете с понижение “, разяснява ръководителят на КЗП.

„ Съветът е да не бързаме с това потребителско решение, а да настояваме пред търговеца или да ни даде задоволително явен сигнал, че ще има заредени артикули от този вид и ще можем да се възползваме от изискванията на промоцията, или да ни уточни различен собствен обект, в който би могло да бъде открито търсеното от нас “, добави той. Ако нито едно от двете не се случи, е добре хората да осведомят контролния орган, с цел да се извърши инспекция и да бъдат взети нужните ограничения.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР