В магазина на Амазон в Лондон няма каси, нито продавачи,

...
В магазина на Амазон в Лондон няма каси, нито продавачи,
Коментари Харесай

Какво е да пазаруваш в магазина на бъдещето на Амазон

В магазина на Амазон в Лондон няма каси, нито продавачи, просто грабваш продуктите, слагаш ги в чантата си и излизаш. Затова пък всяко твое придвижване се следи от видеокамери. Репортерка на Дъждовни води посети магазина на бъдещето.

Светещата светлозелена реклама на " Amazon Fresh " отдалеко се набива на очи. Минувачите любопитно стопират край стъклената фасада на магазина в лондонския квартал Ийлинг. " Вътре се заплаща със смарт телефона ", споделя една жена, която минава около изхода. А там, вместо нормалните каси се вижда единствено електронна преграда. " Много е необичайно ", споделя тя.

Миналия месец платформата за онлайн търговия Амазон откри първия си безкасов магазин в Европа. Клиентите избират нужните им артикули и напущат магазина без да минават около каса. Няма опашки с чакащи, няма нетърпеливи погледи, до момента в който поставяш стоките върху лентата или си търсиш стотинките в портмонето. Плащането се прави цифрово и става незабелязано.

Как тъкмо се пазари в магазина?

Клиентите би трябвало да смъкват приложението на Амазон на своите смарт телефони и по-късно да сканират един персонален QR-код. Електронната преграда на входа тогава светва в зелено и пропуща купувача да влезе.

Компютърното приложение регистрира и времето, което клиентът е прекарал в магазина. Нито едно негово придвижване не остава неусетно. Множество камери и датчици за придвижване регистрират всяка негова стъпка и жест и държат под око всеки ъгъл. Стоките, които човек слага в пазарската си чанта, автоматизирано се записват и прибавят към виртуалната му потребителска кошница.

Атмосферата в магазина е като от някой научно-фантастичен филм. Цари цялостна тишина, другите датчици и компютърни очи деликатно записват кой тип макарони и какво количество банани е взел клиентът. Технологията беше за първи път въведена в практиката от магазините на " Amazon Go " в Съединени американски щати. Първият от този жанр отвори порти в Сиатъл през 2018 година.

От Амазон настояват, че записаните в магазина персонални данни на клиентите, които са свързани с електронната им потребителска кошница, се съхраняват оптимално за 30 дни. Британски правозащитници обаче подлагат на критика обстоятелството, че купувачите оставят голям брой персонални " електронни следи ", които концернът събира с помощта на новите технологии. Според правозащитниците е нужно да се знае повече за това по какъв начин Амазон след това употребява въпросните персонални данни.

Всеки, който се разхожда из магазина на Амазон, непроменяемо вижда, че от всички лавици му се усмихва личното лого на концерна - картофено пюре марка " Амазон ", шунка " Амазон ", букет рози " Амазон " - дружно с откриването на първия европейски магазин концернът вкара и своята лична комерсиална марка. А това е значимо, тъй като питателните артикули са в действителност доста значима категория артикули - тях хората ги купуват всекидневно. " Амазон излезе и на този пазар, с цел да накара клиентите да купуват и всички хранителни артикули точно от него ", споделя Натали Берг, експертка по проблемите на търговията на дребно.

В магазина на Амазон няма каси, няма колички и кошници за извършване на покупки. Това разрешава на клиентите да се движат свободно из цялото пространство. Само пред рафтовете с алкохол стоят двама чиновници - същинска изненада в царството на високите технологии. След като човек си избере бутилка с алкохол е задължен да покаже паспорта си на чиновниците - по този начин те управляват възбраната за продажби на алкохолни питиета на малолетни лица.

След като клиентът е избрал всички артикули, които желае, се насочва към изхода. Но вместо там да прозвучи алармен сигнал, електронната преграда мигновено се подвига и човек се озовава още веднъж на открито.

Безкасовото разплащане не е оригиналност за Англия. И други вериги като Tesco или Marks & Spencer са създали свои лични концепции. Супермаркетът на Амазон обаче е единственият, в който клиентите не са принудени да сканират всяка стока поотделно благодарение на компютърно приложение. " Концепцията на Амазон е новаторска, тъй като извършването на покупки е лишено от всевъзможни неудобства и ограничавания ", споделя Натали Берг.

" Сякаш съм откраднала нещо "

На излизане от магазина някои клиенти се усещат напряко неловко, като че ли са си тръгнали без да платят закупеното. " Усещането е необичайно, почувствах се напряко отговорна, като че ли съм откраднала нещо ", споделя една жена.

Многото камери и датчици в магазина не стряскат множеството от клиентите. Една клиентка изяснява това по този начин: " В Лондон и без друго на всички места има камери, тъй че това не ми прави усещане ", изяснява тя. Харесва ѝ също и това, че в магазина на Амазон няма опашки и изнервени клиенти.

За да се конкурира същински с одобрените английски вериги хранителни магазини, колосът в технологиите Амазон ще би трябвало да разшири своя подбор от хранителни артикули, уверен е комерсиалният специалист Ричард Хаймън. Според него, същинската мощ на Амазон се крие в технологиите по заплащането - в бизнеса с транзакциите. " Търговията на дребно не е стихията на Амазон ", споделя той, само че е уверен, че е единствено въпрос на време, до момента в който и в други европейски страни бъдат открити сходни магазини.

А един взор върху компютърното приложение на Амазон в телефона ми демонстрира, че след извършване на покупки, траяло 14 минути и 55 секунди, аз съм изхарчила 15,56 английски лири - т.е. към 18,25 евро. Усещането е по-скоро като при извършване на покупки онлайн, в сравнение с като в супермаркет.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР