В Ловеч на 2 декември 2022 г. откриха реновирания Център

...
В Ловеч на 2 декември 2022 г. откриха реновирания Център
Коментари Харесай

В Ловеч откриха реновиран Център за социална рехабилитация и интеграция

В Ловеч на 2 декември 2022 година откриха реновирания „ Център за обществена рехабилитация и интеграция “ в наличието на кмета на общината Корнелия Маринова и ръководителя на Общинския съвет Петър Цолов. Откриването стана в навечерието на Международния ден на хората с увреждания – 3 декември, и е удостоверение на непрестанните грижи към тези обществени групи. Събитието стартира с водосвет, отслужен от отец Тихон.

 Центърът може месечно да оказва помощ на към 60 души с увреждания. Услугите се дават още от 2006 година, като в годините те се приспособяват по отношение на потребностите на потребителите. „ Ако първоначално нещата опираха до това да бъдат социализирани хората, да се основават трудови умения, да имат налична архитектурна среда, да имат достъп до обучение или пазар на труда, то през днешния ден грижата се простира надалеч по-напред към самостоятелните потребности “, съобщи кметът Корнелия Маринова.

 Тя похвали Сдружение „ Гражданска самодейност “ с ръководител Весела Цанкова, които постоянно първи са се отзовавали при всяка рецесия или предизвикателство – било Ковид-19 или бежанци, или пък наводнението в Карлово.

Председателят на Общинския съвет Петър Цолов похвали по какъв начин добре и естетически със лични сили са преобразили пространствата, които са напряко неузнаваеми. Той подари икона на свети Николай Мирликийски и саксия с цвете.

 Центърът разполага с добре завършени пространства за самостоятелна грижа и развиване - зала за психическа работа с ъгъл за възрастни и деца, логопедичен и рехабилитационен ъгъл, общи пространства за насърчаване на трудови умения и арт-ателие. В вероятност ще има сензорна стая и кухненски ъгъл за придобиване и насърчаване на умения за независим живот у хората със характерни потребности, обусловени от увреждането.



Социалната услуга е предоставена за ръководство от Община Ловеч на Сдружение „ Граждански инициативи- гр. Ловеч “ от 2014 година, като екипът не стопира да развива и надгражда обществената услуга и да уголемява достъпа за всички жители от общината ни. „ Искам да изясня нещо - обществените услуги не са екстра, те са безусловно нужни в днешния претрупан ден “, сподели Весела Цанкова. Специалистите работят с деца и възрастни съгласно самостоятелните им потребности.

Община Ловеч, пресцентър
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР