В Лос Анджелис е арестуван 66-годишният бизнесмен с руско гражданство

...
В Лос Анджелис е арестуван 66-годишният бизнесмен с руско гражданство
Коментари Харесай

За милиони долари. САЩ арестуваха бизнесмен за износ на микрочипове за санкционирани руски компании

В Лос Анджелис е задържан 66-годишният предприемач с съветско поданство Иля Кан по съмнение в противозаконен експорт на микрочипове на американски производители за глобени съветски компании, свързани с министерството на защитата на Русия, заяви правосъдното министерство на Съединени американски щати.

Новината идва, откакто преди дни канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски заяви, че през 2023 година западни компании са на стойност 2,9 милиарда $ макар глобите против Москва.

Иля Кан е жител на Съединени американски щати, Израел и Русия. Той е обвинен, че в продължение на години е прехвърлял профилирани американски технологии " за милиони долари " на съветски производител на микрочипове, който от своя страна си сътрудничи с доста други компании, подложени на американски наказания.

Според американското министерство предприемачът е доставял технологии на съветската компания доста преди пълномащабното навлизане на Русия в Украйна и не е спрял да го прави до ареста. Ако виновността му бъде потвърдена, той е застрашен от до 20 години затвор.

Вашингтон посочи, че Кан е притежател на фирмите Senesys Incorporated и Sensor Design Association, които съгласно обществено налични данни се занимават с създаване на програмен продукт и тестване на силициеви полупроводникови пластини, употребявани в авиационната и галактическата техника.

Именно тези компании, съгласно Съединени американски щати, Кан е употребявал в схеми за придобиване и продажба на технологии за съветския научноизследователски и индустриален център " Електронни изчислителни и осведомителни системи " (АО " Наказателно-процесуален кодекс Елвис " ). Той се занимава с създаването на полупроводници, както и на системи за сигурност и радарно наблюдаване.

През 2022 година Вашингтон наложи наказания против предприятието заради " решаващата му роля в подпомагането на съветските военни при нахлуването в Украйна ".

Според обвинителния акт, през 2019 година Кан, посредством своите компании, е трансферирал огромен брой микроконтролери на " Наказателно-процесуален кодекс " Елвис ". А през 2022 година е доставил на съветския сътрудник мрежови контролери и радиопредаватели американско произвеждане, като употребява за прикритие транспортна компания от Хонконг .

Освен това в материалите от следствието се показва, че Кан е открил съдействие с тайванска компания, която произвеждала микрочипове и след това ги доставяла в Русия през Хонконг и Китай .
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР