В Лондон вече се редят на опашки, за да се

...
В Лондон вече се редят на опашки, за да се
Коментари Харесай

В Лондон вече се извиха опашки за поклон пред Елизабет Втора, в Единбург се редят по няколко пъти

В Лондон към този момент се редят на опашки, с цел да се сбогуват с кралица Елизабет Втора.

Опашката стартира още от моста Ламбет - опечалените се приготвят за дългите часове на очакване, заяви Би Би Си.

Ковчегът с тялото на починалата ще дойде в Уестминстърския замък в английската столица през днешния ден в 17:00 ч. локално време (15:00 ч. българско). Тя ще остане там през идващите четири дни, до 06:30 ч. в понеделник, 19 септември, в деня на погребението.

Грейс и Ванеса са тук от нощес. Грейс споделя, че постоянно е следила кралските събития по образеца на татко си, който е бил в Ирландската армия по време на коронацията на кралицата. " Тази заран бяхме на подготовката за погребението, по време на което ковчегът на Нейно Величество ще се насочи към Уестминстърския замък. Беше сърцераздирателна панорама ", споделя тя пред Би Би Си Breakfast. " Мисля, че цялата нация ще бъде съкрушена и в сълзи - ние бяхме. " Ванеса споделя, че това е " неповторимо събитие, което се случва един път в живота ".

 Снимка: БТА/AP

" Искаме да отдадем респект на кралицата, която е направила голяма работа на страната, на Общността на нациите и на света ", добави тя.

Междувременно потокът от искащи да отдадат респект на кралица Елизабет Втора в катедралата " Сейнт Джайлс " в Единбург, където е изложен ковчегът с тялото на монарха, продължи и през миналата нощ.

Кореспонденти на Би Би Си са наброили най-малко 20 000 души на опашката, която се е разтегнала по продължение на цялата Кралска миля. Има и случаи на хора, които се редят по няколко пъти на опашката (чака се към час).

Жена на име Елизабет, която не е обезкуражена от дългото очакване, споделя пред Би Би Си, че се е наредила на опашката цели седем пъти. " Красиво е, когато влизаш в катедралата. Атмосферата, наличието. Там несъмнено има нещо божествено - това не може да се опише с думи. Чувствам се надълбоко разчувствана всякога, когато минавам през нея ", споделя тя. " Всеки път се връщам още веднъж и още веднъж, тъй като кралица Елизабет II е незаменима и желаех да изразя почитта си. Но това е освен това от това, това е прекарване, което не желаех да пропусна ".

През нощта деятели на благотворителната организация " Армия на спасението " са раздавали храна и топли питиета (температурата тази нощ в Единбург е била към 10 градуса по Целзий), а по продължение на линията са били ситуирани и тоалетни.

По-късно ковчегът на кралицата ще бъде пренесен от Единбург до военновъздушната база на кралските Военновъздушни сили RAF Northolt в Западен Лондон с почетен часовой. Дъщерята на кралицата, принцеса Анна, ще придружи ковчега.

Самолетът, с който ще бъде превозена кралицата, е специфичен - C-17 Globemaster. С такива машини е осъществявана евакуация на хора от Афганистан, с цел да избягат от талибаните през 2021 година, и доставка на филантропична помощ и оръжия за Украйна, оповестява Би Би Си.

 Снимка: БТА/AP

Междувременно Крал Чарлз III и кралицата-консорт Камила ще дойдат в Белфаст, след което ще се насочат към замъка Хилсбъро - кралската резиденция в Северна Ирландия. Монархът ще се срещне с държавния секретар за Северна Ирландия Крис Хийтън-Харис и други висши политици.

Очаква се ръководителят на Асамблеята на Северна Ирландия Алекс Мъски да изкаже съболезнования във връзка кончината на кралицата. След това Чарлз III и Камила ще вземат участие в банкет с посетители от разнообразни браншове и общности, а след това ще се насочат към Белфаст, където ще участват на работа в катедралата " Света Анна ", която ще стартира към 15:00 ч. локално време. Очаква се към тях да се причисли и английският министър-председател Лиз Тръс.

През повече от две трети от съществуването на Северна Ирландия монарх е била кралица Елизабет II, написа Би Би Си.

Когато починалата кралица стартира ръководството си, Северна Ирландия е единствената част от Обединеното кралство с самостоятелно държавно управление. То се състои извънредно от политици, отдадени на властта на короната.

Сега, при започване на времето, когато крал Чарлз III е монарх, политическият пейзаж тук е доста друг.

Сега властта се споделя сред юнионистите и националистите - макар че последната невъзможност значи, че изпълнителната власт в Стормонт (парламента) не действа пълноценно от февруари. Юнионистите - подкрепящи Северна Ирландия да бъде част от Обединеното кралство - резервират общата си електорална преднина пред националистите. Тази преднина обаче се е свила, основно заради повишаването на броя на партиите, които са неутрални във връзка с конституционния статут на Северна Ирландия.

Най-голямата обособена партия в децентрализираната асамблея е Шин Фейн - чиято последна цел е да извади Северна Ирландия от кралството на крал Чарлз III.

Ако се организира референдум за ирландското единение, кралят няма да може да се намеси.

Но решението му да посети Северна Ирландия и другите децентрализирани народи на Обединеното кралство през първите няколко дни като монарх ще бъде възприето като проява на неговата ангажираност към съюза, написа още Би Би Си.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР