В Ливан е обявен тридневен национален траур след огромната експлозия

...
В Ливан е обявен тридневен национален траур след огромната експлозия
Коментари Харесай

Тридневен национален траур в Ливан след адския взрив

В Ливан е разгласен тридневен народен печал след голямата детонация в столицата Бейрут, при която починаха минимум 78 души и бяха ранени повече от 4000.
Страната ще съблюдава формален печал в продължение на три дни от през днешния ден.
Целият град беше разтресен от гърмежа, който стартира с пожар на пристанището и избухна в голям облак от гъст пушек.

Президентът Мишел Аун съобщи, че детонацията е породена от 2750 тона амониев нитрат, които са били съхранявани в рисков остарял склад в продължение на шест години.

Той насрочи незабавно съвещание на кабинета за през днешния ден и съобщи, че би трябвало да бъде оповестено двуседмично изключително състояние.
Президентът Аун също разгласи, че държавното управление ще отпусне изключително 66 милиона $ за незабавна помощ.
„ Това, на което сме очевидци, е голяма злополука “, съобщи пред локалните медии ръководителят на Ливанския червен кръст Кетани. „ Навсякъде има жертви и ранени “.
Съобщава се, че амониевият нитрат е бил разтоварен от транспортен съд, арестуван в пристанището през 2013 година, и по-късно съхраняван в склад.
Част от личния състав на Организацията на обединените народи е бил ранен при детонацията. Това съобщи заместител формалният представител на генералния секретар на организацията Фархан Хак в коментар пред телевизионния канал „ Ал Джазира”.
„ При детонацията в Бейрут бяха ранени 48 чиновници на Организация на обединените нации и 27 членове на техните фамилии “, сподели Хак.
„ Всички здания в близост са се срутили. Разхождам се през стъкла и парчета на всички места “, съобщи очевидец наоколо до пристанището пред Агенция Франс Прес.

Болниците са претъпкани, Ливанският червен кръст разгласи незабавна кръводарителска акция.

При гърмежа е потърпевшо и българското посолство в Бейрут, само че няма данни за потърпевши наши съграждани. Взривът е бил усетен на 240 км на остров Кипър в източното Средиземноморие, където хората в началото са помислили, че има земетресение.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР