В Литва ще се проведе първо заседание на новия съвет

...
В Литва ще се проведе първо заседание на новия съвет
Коментари Харесай

Първо заседание на новия формат НАТО-Украйна, Зеленски се присъедини към лидерите на Алианса

В Литва ще се организира първо съвещание на новия съвет НАТО-Украйна, като към водачите на Алианса се причислява и украинският президент Володимир Зеленски, предават специфичните пратеници на bTV във Вилнюс Христиания Червенкова и операторът Александр Осиченко.

В новия формат Киев ще има равни права като съдружниците от НАТО. Политическата платформа дава опция на Украйна да седи на една маса с страните членки от Алианса и да взе участие в спешни съвещания с тях.

Удари е имало и в столицата Киев

В прочувствена тирада пред хиляди хора в центъра на Вилнюс нощес Володимир Зеленски съобщи, че НАТО ще даде сигурност на Украйна и ще я направи по-силна.

Преди това украинският президент подлага на критика остро Алианса, за това че водачите не дадоха явен период за приемането на Киев във военния съюз.

Днес следобяд Зеленски и Столтенберг ще дадат взаимна конференция. Очаква се още Съединени американски щати, Англия, Франция и Германия да дадат гаранции на Киев за дълготрайна поддръжка под формата на съвременно въоръжение, образование и още военна помощ.

Какво е за съвсем две години да си виждал колегата си едвам няколко пъти?

„ Европейски Съюз застава зад Украйна. Подкрепяме Украйна в последните 16 месеца, до момента в който войната бушува интензивно. Във финансов аспект мобилизирахме 70 милиарда евро помощ, подслонихме 4 милиона украински бежанци. Доставихме и военна помощ. Тази седмица приехме закон, с цел да ускорим военната индустрия и да произведем един млн. снаряда в идващите 12 месеца “, сподели ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР