В литературния салон на клуб “Петното на Роршах бившият вицепремиер

...
В литературния салон на клуб “Петното на Роршах бившият вицепремиер
Коментари Харесай

Бившият министър Даниел Вълчев представя в Пловдив свои разкази

В литературния салон на клуб “Петното на Роршах ” някогашният вицепремиер Даниел Вълчев ще показа пред пловдивска аудитория, нов цикъл от разкази, които разгласява за първи път. 


Книгата е озаглавена “Осмият ден от седмицата ” . За забавното заглавие на разказите Вълчев споделя, че осмият ден от седмицата не е проблем на календара, а е въпрос на чувство.

За мен осмият ден от седмицата е знак на потребността и на способността на човек да се откъсне от ритъма и от рамката на календара и да остане самичък със своите си мисли и прекарвания. Всеки от тези осем нови описа е заченат и изхабен през осмите дни от моите седмици , добавя Даниел Вълчев.
Понеже съм обожател на творчеството на Фелини, ми се стори доста уместно да нарека първия алманах на името на негов филм – " Осем и половина ", а вторият цикъл с разкази – " Осмият ден от седмицата ", също се случи по този начин.  Проблемът е, че човек постоянно желае да излезе от календара, да има един ден за себе си – нещичко да си човърка, да остане самичък със себе си и мислите си, да си написа, да си чете... За да сътвори нещо човек отвън всекидневието си, би трябвало да си открадне един ден от седмицата – това е смисълът на заглавието.Ако ме питате по какъв начин един професор по право написа кавърверсия на приказката за Червената шапчица или за какво пиша, не мога да ви дам доста логичен отговор. Аз вземам сюжети, откъдето ги срещна – от бърборенето на дребния ми наследник, от прекарване на мой другар, от прочетено във вестник, от остаряла ария, която чувам в колата... Пиша стихийно, одобрявам хората, които отвън тесните си професионални задължения се занимават и с нещо странично. Това е хубаво!Надявам се довечера да няма въпроси за политика, а да приказваме за други неща. Поизхабиха се политическите неща, хората в политиката – също, разяснява още някогашният вицепремиер Даниел Вълчев. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР