В Лисабон заседава съветът на Партията на Европейските социалисти. Лидерът

...
В Лисабон заседава съветът на Партията на Европейските социалисти. Лидерът
Коментари Харесай

Сергей Станишев: Забавянето на членството ни в Шенген е скандално

В Лисабон заседава съветът на Партията на Европейските социалисти. Лидерът им Сергей Станишев ще инициира спор в Европейския парламент на 13-и декември за участието на България и Румъния в Шенген. Председателят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, която също взе участие във форума, съобщи, че левицата ще инициира приемането на декларация по тематиката за Шенген в Народното събрание. От Португалия предават Надежда Василева и Лъчезар Ораков.

Ясни послания от трибуната на Европарламента за участието на България в Шенген чака да чуе водачът на европейските социалисти Сергей Станишев. Той разчита на поддръжката на българските евродепутати от всички парламентарни групи.
Сергей Станишев - президент на ПЕС: Това, което се случва като закъснение на нашето участие, е единствено по себе си скандално. Това е незаслужено, неевропейско и този въпрос би трябвало да се реши. Това ще бъде обръщение към съвета на Европейския съюз, към страните -членки, тъй че тук ще би трябвало добра съгласуваност на българските институции и евродепутати, с цел да свършим работа.
Левицата в българския парламент пък ще иницира план за обща декларация за Шенген.
Корнелия Нинова - ръководител на Българска социалистическа партия - И се надявам всички сътрудници от другите парламентарни групи да я поддържат, тъй като това е общият интерес на България. Това е националният интерес на България. Тук партийните несъгласия нямат никакво значение.
Станишев чака да види по-добра упоритост от страна на България за европредседателството.
Сергей Станишев: На мен ми се желае България да има сполучливо председателство и да бъде основател на доста нови неща.
Над 600 делегати на Съвета на ПЕС разискват тактиката на партията за европейските избори през 2019-та година. Във форума вземат участие министър председатели, еврокомисари и водачи на леви партии. Във фокуса на вниманието е изборът на общ претендент на евросоциалистите за предстоящ ръководител на Европейската комисия, както и бъдещето на Евросъюза.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР