В летния сезон и предстоящите почивки на море трябва да

...
В летния сезон и предстоящите почивки на море трябва да
Коментари Харесай

„Чети етикета”: Как да помогнем на давещ се човек

В летния сезон и идните почивки на море би трябвало да знаем по какъв начин да се предпазим от удавяне и по какъв начин бихме могли да помогнем на давещ се човек

По данни на Българския червен кръст към 5 млн. българи не могат да плуват. Черната статистика сочи, че през 2013 година 103 души са изгубили живота си в резултат на удавяне, 16 от които деца.

През 2016 година удавените са 133, от тях – 14 са деца.

Най-много произшествия има на неохраняеми водоеми – 62%, а при плажовете – към 38%.

Спасителите, които работят на басейн са 3165 души, на плажовете – 1485.

Как можем да се помогнем?

Основното предписание при избавяне на давещ се човек е да се заобикаля директен контакт с него. Спасители поучават да използваме помощни средства, като дълъг кол или метла, с които да издърпаме давещия се.

Ако се намира по-навътре във водата, тогава можем да хвърлим туба от минерална вода със напълно малко течност в нея, която давещият се да употребява като пояс и да успее да доплува до брега или да изчака помощ.

При директен контакт с давещия се е допустимо той да ни повлече дружно с него и по този метод да бъдат изгубени два човешки живота.

Ако сме на плаж, спасителите поучават да се съобразяваме прецизно с цвета на флага за плуване. При зелен байрак плуването е позволено, при жълт – би трябвало да сме с нараснало внимание, при червен и черен байрак – плуването е изцяло неразрешено.

От БЧК желаят часовете по плуване още веднъж да станат наложителни в учебно заведение, само че множеството образователни заведения нямат база, в която да упражняват децата.

Повече вижте във видеото:

-->
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР