В летните горещини често търсим спасение и прохлада в планината.

...
В летните горещини често търсим спасение и прохлада в планината.
Коментари Харесай

Опасните маршрути във Врачанския Балкан

В летните горещини постоянно търсим избавление и хладина в планината. Нещастието с 38-годишния мъж, който почина във Врачанския Балкан обаче ни дава съображение да се поинтересуваме къде в действителност могат да дебнат рискове и по какъв начин можем да се предпазим от тях.

„ Невестина бездна е позната доста от дълго време. За страдание тя има една печална популярност с 1-2 изваждания на трупове от там ", сподели планинският избавител Стойно Арабаджиев.

Последният случай беше през тази седмица. 38-годишен мъж почина, падайки в нея от 85 метра височина. Заради характерната карстова конструкция на Врачанския Балкан в него има стотици такива отвесни пещери като Невестина бездна.

Попадайки на някоя от тях, човек също може да пострада. Тяхна жертва може да стане всеки разсеян екскурзиант, който не е добре осведомен с региона.

„ Лошото е, че няма от кое място да се получи доста информация какъв брой са и къде са ", споделя Мариян Иванов-Маркас. Той поучава туристите да не любопитстват, а да бъдат деликатни.

„ Трябва да знаеш къде си тръгнал, какво да очакваш и в случай че не дай си Боже нещо стане, по какъв начин да се измъкнеш от това. Трябва да имаш спешен проект за отдръпване ", сподели Стойно Арабаджиев.

Най-опасното е това, че множеството отвесни скали и пещери не може да бъдат видяни от неопитния човек изключително на слизане. Най-често те не са обезопасени, нито обозначени, а се намират до пътеки, тъй като пещерните клубове ги посещават.

Затова за всеки, който не познава добре Балкана, е целесъобразно да го преглежда с умел лидер.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР