В летните горещини често търсим спасение и е прохлада в

...
В летните горещини често търсим спасение и е прохлада в
Коментари Харесай

Опасните маршрути във Врачанския Балкан

В летните горещини постоянно търсим избавление и е хладина в планината. Нещастието с 38-годишния мъж, който почина във Врачанския Балкан ни обче ни дава съображение да се поинтересуваме къде в действителност могат да дебнат рискове и по какъв начин можем да се предпазим от тях, поучава.

Невестина бездна е позната доста от дълго време. За страдание тя има една печална популярност с 1-2 изваждания на трупове от там ”, сподели планинският избавител Стойно Арабаджиев. 

Последният случай беше през тази седмица. 38-годишен мъж почина, падайки в нея от 85 метра височина. Заради характерната карстова конструкция на Врачанския Балкан в него има стотици такива отвесни пещери като Невестина бездна.

Попадайки на някоя от тях човек също може да пострада. Тяхна жертва може да стане всеки разсеян екскурзиант, който не е добре осведомен с региона.
“Лошото е, че няма от кое място да се получи доста информация какъв брой са и къде са ”, споделя Мариян Иванов - Маркас . Той поучава туристите да не любопитстват, а да бъдат деликатни. 

“Трябва да знаеш къде си тръгнал, какво да очакваш и в случай че недай си Боже нещо стане, по какъв начин да се измъкнеш от това. Трябва да имаш спешен проект за отдръпване ”, сподели Стойно Арабаджиев.

Другите хора, които могат да пострадат са търсачите на скрити съкровища , които обикалят поради легенди и митове за скрити в пещерите несметни благосъстояния. Най-опасното е това, че множеството отвесни скали и пещери не може да бъдат видяни от неопитния човек изключително на слизане. Най-често те не са обезопасени, нито обозначени, а се намират до пътеки, тъй като пещерните клубове ги посещават.

Затова за всеки, който не познава добре Балкана е целесъобразно да го преглежда с умел лидер.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР