В легендите се разказва , че самодивата Ирина е по-малката

...
В легендите се разказва , че самодивата Ирина е по-малката
Коментари Харесай

Те Бдят Над Нас! Ето Кои Български Имена Са Закриляни От Духове! Ти Сред Щастливците Ли Си!?

В легендите се споделя, че самодивата Ирина е по-малката сестра на самодивата Гюргя. Те са помогнали на юнаци да убият дракон. Ирина била красива, храбра и извънредно откровена.

Вида е друга именита фея, за която се счита, че е настойничка на живота и гибелта. Тя е описвана като тайнствено творение със мощен темперамент и лъчение. В едно поверие се споделя, че един път Крали Марко и неговият събрат Иве минавали през земите на самодивата и Иве решил да пее, до момента в който пътува. Когато самодивата го чула да пее, решила да ги изгони от земите си, само че откакто видяла Крали Марко, не посмяла. Друга легенда споделя за самодивата Магда, която се влюбила в мага Слав. Смята се, че техният наследник Боряк е дядо на балканския воин Крали Марко. Весела е самодивата, която е настойничка на песните. Народните предания я разказват като лъчезарна, усмихната и приветлива, откъдето идва и името й.

В славянската митология се считало, че в случай че едно дете бъде кръстено на умрял родственик, то той ще бъде неговият страж. Славяните са наричали духовете на умрелите домовики или домовници.

Вярва се, че хората които честват имен ден на Цветница, са закриляни от горските духове лесник или лесница. Те са били почитани като божества, които помагали на хората, изгубили вярната посока, вървейки в гората.

Според славянските предания всеки от нас може да разбере кой е неговият покровител, като се огледа за знаците, които го показват. Трябва единствено да обърнете внимание на името, което най-често ви се набива на очи.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР