В лабораторията на LanzaTech в предградията на Чикаго бежова течност

...
В лабораторията на LanzaTech в предградията на Чикаго бежова течност
Коментари Харесай

Учени превръщат замърсения въздух в гориво, бутилки и рокли

В лабораторията на LanzaTech в предградията на Чикаго бежова течност клокочи в десетки стъклени вани. Сместа включва милиарди гладни бактерии , профилирани да се хранят със нечист въздух - първата стъпка в система за преработване, която трансформира парниковите газове в използваеми артикули.

Благодарение на лицензионните съглашения, новите микроорганизми на LanzaTech към този момент се употребяват за комерсиална приложимост от три китайски заводи, трансформирайки отпадъчните излъчвания в етанол. След това този етанол се употребява като химически конструктивен детайл за потребителски продукти като пластмасови бутилки, спортни дрехи и даже рокли , посредством връзки с огромни марки като Zara и L'Oreal.

„ Не бих си помислил, че 14 години по-късно ще имаме коктейлна рокли, направена от стоманени боклуци “, сподели микробиологът Майкъл Копке, който се причисли към LanzaTech година след основаването.

LanzaTech е единствената американска компания измежду 15 финалисти за Earthshot Prize- премия за принос към опазването на околната среда . Наградата е учредена от английския принц Уилям и телевизионния оператор Дейвид Атънбъроу.

Петима спечелили ще бъдат оповестени в петък. Към днешна дата LanzaTech споделя, че е запазила 200 000 метрични тона въглероден диоксид отвън атмосферата, като в същото време създава 50 милиона галона (190 милиона литра) етанол. Това е дребна капка, когато става въпрос за действителните количества, нужни за битката против климатичните промени, признава Копке. Но откакто е прекарала 15 години в създаването на методологията и доказването на нейната широкомащабна изпълнимост, в този момент компанията се стреми да разшири упоритостта си и да умножи броя на участващите заводи. „ Ние в действителност желаеме да стигнем до миг, в който да използваме единствено надземния въглерод и да го запазим в обращение “, споделя Копке – с други думи, да заобикаляме извличането на нов петрол и газ.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР