В квартал „Овча купел“ ще бъдат изградени 3.8 км метролинии

...
В квартал „Овча купел“ ще бъдат изградени 3.8 км метролинии
Коментари Харесай

Йорданка Фандъкова : Жителите на квартал „Овча купел“ ще стигат до центъра за 12 до 14 минути

В квартал „ Овча купел “ ще бъдат построени 3.8 км метролинии и 4 нови метростанции, които ще свържат квартала с централната градска част. Само след по-малко от две години и половина, жителите на кварталите, които са мъчно обезпечени с градски превоз сега, ще могат да стигат до центъра на града за сред 12 и 14 минути. Това сподели кметът на София Йорданка Фандъкова по време на церемонията по предоставяне на ход на същинските строителни действия на Линия 3 от метрото в столицата, съобщи кореспондент на Агенция „ Фокус “.

„ Проектът за метрото, най-големият и сполучлив план, финансиран с европейски средства, е ясно доказателство за резултата от партньорството сред Европейската комисия, националното държавно управление и Общината. Разбира се, резултатите са безспорни и всички софиянци знаят това “, уточни Фандъкова. По думите ѝ през днешния ден стартират същинските строителни действия по построяването на втория стадий от третата линия на метрото.

„ Важни са също и спестените нездравословни излъчвания, вследствие точно на потребление на най-екологичния градски превоз. Очакваме общо, след построяването на третата линия, спестените количества нездравословни излъчвания да бъдат към 90 000 тона годишно. Този индикатор за мен е извънредно значим “, сподели тя.

Кметът на София напомни, че метрото се финансира в последните години със средства от Европейската комисия. „ Общо цената на този сектор е близо 102 млн. евро. От тях 68.5 млн. са безплатно европейско и национално финансиране. Столичната община влага в този сектор 33.4 млн. лева Най-трудната част, преди да стартираме, това са отчуждителните процедури. Около 2.5 млн. сме изплатили за отчуждение и право на прекосяване “, заяви Фандъкова.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР