В квартал Лее в Бремерхафен пожарите нямат край. Последният е

...
В квартал Лее в Бремерхафен пожарите нямат край. Последният е
Коментари Харесай

Бремерхафен: защо горят все сгради, обитавани от българи

В квартал Лее в Бремерхафен пожарите нямат край. Последният е избухнал в неделя - в многоетажна жилищна постройка, населявана от мигранти, доста от които са български жители. Пламъците са тръгнали от чували, цялостни с отпадък, оставени в общото стълбище. Според един от жителите на блока, входната врата не е била заключена. Засега полицията не изключва версията " тенденциозен палеж ".

Това надалеч не е единственият пожар в Лее. През последните месеци постоянно се стига до сходни случаи: от ноември 2016 до момента е имало минимум 19 пожара, осведоми радио Бремен. Много от тях протичат по една и съща скица: пламъците избухват в остарели здания в не изключително положително положение, населявани най-много от български жители. Най-често пожарът потегля от чували с отпадък, от детски колички или ремаркета за колела, които са се намирали в общите елементи на постройките. Нерядко пламъците са били животозастрашаващи, имало е даже жертви. Въпреки това към този момент полицията отхвърля изрично версията за " серия умишлени палежи ".

Защо?

Защо управляващите не желаят да приказват за серия от палежи, откакто схемата съвсем постоянно е една и съща? Този въпрос си задават мнозина в северногерманския град. В изявление за радио Бремен социалдемократът Даниел Соарес от мигрантския съвет на Бремерхафен споделя, че протичащото се не е случайност. " Според мен, тук става дума за политически стимулирани закононарушения. Защото съвсем всички жертви са мигранти. И съвсем всички са от една народност. Според нашите усещания, сега българската общественост тук е сложена под голям напън ", акцентира Соарес и прибавя, че българите изпитват голям боязън, тъй като осъзнават доста добре, че тъкмо те са на прицел.

Затова и Даниел Соарес упорства управляващите да стартират следствие в тази посока - умишлени палежи против българите. Криминалната полиция на Бремерхафен обаче към този момент няма такова желание. От там не желаят да приказват за връзка сред обособените пожари - нищо, че си наподобяват толкоз доста. " Нашата цел е да съберем всички информации, да ги проучваме и вероятно да заловим причинителите ", гласи късият коментар на локалната полиция.

В ефирен репортаж на публицисти от Бремерхафен за предаването " Buten un binnen " се споделя, че в бъдеще градът желае да предотврати сходни пожари. За тази цел от общината имат намерение да раздават брошури на разнообразни езици, в които се съдържат и следните препоръки: не оставяйте предмети в общите елементи на жилищните здания и заключвайте входните порти! От репортажа научаваме още, че при пожарите до момента са потърпевши общо 40 души. Преди няколко месеца при пожар в квартал Лее е умряло едно тригодишно дете.

Българите и Бремерхафен

Бремерхафен е прочут с високия брой български мигранти. Преди две години градът се прочу с голяма машинация със обществени помощи, в която бяха въвлечени над хиляда източноевропейци, по-голямата част от които българи. Между 2013 и 2016 те са получавали обществени помощи, без да са имали право на тях, като по този метод на общината са били нанесени вреди за към 6 милиона евро. Разследването по този случай още тече. Ние от Дойче Веле сме писали неведнъж по тематиката.

Дойче Веле
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР