В квартал Долапите“ в Русе и село Басарбово беше отпразнуван

...
В квартал Долапите“ в Русе и село Басарбово беше отпразнуван
Коментари Харесай

Спазване на старите традиции: Бабинден събра жители на русенски квартал и с. Басарбово

В квартал „ Долапите “ в Русе и село Басарбово беше отпразнуван Бабинден по остарял жанр, обичаен български празник , отдаден на родилната помощ и акушерките. Този ден се отличава със своята уникалност и значителност в българската просвета, символизирайки благодарността към тези, които оказват помощ при появяването на новия живот.

Заместник-кметът на Русе Енчо Енчев почете тържествата, проведени от локалните читалища НЧ „ Просвета–1915 “ и НЧ „ Св. Димитър Басарбовски–1902 “. В своето послание той изрази благодарност към всички експерти в бели престилки , които неуморно се грижат за раждането и здравето на новородените.

Съгласно традициите, главен миг от празника беше символичното измиване на ръцете на „ бабите “ – акушерките, което беше осъществено в чест на доктор Лидия Георгиева от село Басарбово, и доктор Калина Гочкова от кв. „ Долапите “. Отбелязани бяха и приносите на пенсионираните акушерки Надка Узунова и Джулия Мацоева.

Празникът включваше и обичайни фолклорни танци и изпълнени я, както и присъединяване на възпитаници от локалните учебни заведения, наблягайки културното завещание на региона. Особено внимание беше отделено на майките, които са родили през последната година, като по този метод беше подчертана значимостта на фамилията и общността.

Празненствата в кв. „ Долапите “ и село Басарбово продължиха с забава, музика и танци , като по този метод беше маркирана тази значима дата в българския календар, символизираща почитание и признателност към тези, които поддържат живота и традициите.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР