В кулоарите на срещите на АСЕАН в индонезийската столица Джакарта

...
В кулоарите на срещите на АСЕАН в индонезийската столица Джакарта
Коментари Харесай

Ван И: Отношенията между Китай и Индия трябва да бъдат стабилизирани

В коридорите на срещите на АСЕАН в индонезийската столица Джакарта Ван е споделил на индийския външен министър Субрахманям Джайшанкар, че сред двете страни е належащо да има взаимна поддръжка, а не съмнения, излиза наяве от изказване на китайското външно министерство.

Границата на Индия с Китай е дълга 3800 км, като по-голямата част от нея не е добре маркирана. През 1962 година сред двете страни избухва къса, само че кървава война поради гранични разногласия.

От 90-те години на предишния век насетне връзките сред Китай и Индия се усъвършенстват с помощта на серия от съглашения за границата, като понастоящем Китай е вторият максимален търговски сътрудник на Индия.

През 2020 година обаче се стигна до конфликт на границата, при който бяха убити 20 индийски и четирима китайски бойци. Сблъсъкът накара и двете страни да укрепят позициите си и да разположат огромен брой бойци и бойна техника.

Напрежението сред двете армии спадна след няколко рунда на договаряния сред представители на въоръжените сили и дипломати.

Китай и Индия би трябвало да работят в една и съща посока, с цел да намерят решение на граничните въпроси, което да е задоволително и за двете страни, е споделил Ван И на среща през вчерашния ден със Субрахманям Джайшанкар.

" Двете страни би трябвало да се поддържат една друга и дружно да реализират неща, а не да се изтощават една друга или да се подозират една друга ", е изтъкнал Ван.

Индия и Китай не трябва да разрешават на обособени въпроси да дефинират цялостните им връзки, е споделил още най-високопоставеният китайски посланик.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР