В кулоарите на годишната среща на управителните органи на Международния

...
В кулоарите на годишната среща на управителните органи на Международния
Коментари Харесай

Инфлация, дълг и геоикономическа фрагментация пречат на глобалния растеж

В коридорите на годишната среща на управителните органи на Международния валутен фонд и на Световната банка в Маракеш се организира среща на финансовите министри и шефовете на централните банки на страните от Г-20. На срещата представители на страните идентифицираха кръга от проблеми на международната стопанска система и обрисуваха вектора за тяхното решение. След срещата беше признато официално съобщение за първи път от февруари 2022 година.

Представителите на Г-20 означиха редица отрицателни фактори, които попречват развиването на международната стопанска система. Сред тях: трайно висока инфлация, по-нататъшно струпване на дълг на страните, както и геоикономическа фрагментация. За равнене на въздействието на тези фактори е належащо обезпечаване на ценова непоклатимост, повишение на фискалната дисциплинираност и осъществяване на структурни промени.

В подтекста на изчерпването на капацитета за световно икономическо възобновяване, високата инфлация и рисковете за устойчивостта на дълга, съществува нужда от съгласуване на фискалните и парични политики от страните от Г-20. Необходимо е да се одобряват ясни цели и насоки в региона на фискалната политика на световно равнище за надзор на обществения дълг и паричните фактори.

Следващата среща на Г-20 ще се организира през февруари 2024 година.

През юли тази година ръководителите на министерствата на финансите и шефовете на централната банка на Г-20 не съумяха да реализират единодушие по официално съобщение. Публикуваният документ отразява настрана мненията на Китай и Русия.

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР