В КС предстои да видим редица прецеденти. Какви решения ще

...
В КС предстои да видим редица прецеденти. Какви решения ще
Коментари Харесай

Цвета Рангелова пред SafeNews: В КС предстои да видим редица прецеденти

В Конституционен съд следва да забележим редица прецеденти. Какви решения ще вземат, техните два гласа няма да натежат. Дали ще надделее здравният разсъдък на останалите, следва да забележим. Това съобщи пред Цвета Рангелова от „ Възраждане ” в коридорите на Народното събрание.

Още гледайте във видеото на:

„ И двамата новоизбрани конституционни съдии споделиха, че не биха си дали отказ по нито едно от делата, които ще преглеждат. Предстои да забележим още казус, с какъв мандат ще работят – 7 или 9 години ”, добави още Рангелова.

 

напомня, че през днешния ден новоизбраните конституционни съдии от парламентарната квота Десислава Атанасова и Борислав Белазелков поставят клетва.

Според адвокати клетва може да няма, единствено в случай че самите новоизбрани съдии откажат да се закълнат, или в случай че ръководителят на Конституционен съд Павлина Панова напусне церемонията.

Във вторник президентът Румен Радев сезира Конституционния съд за избора на новите членове и прикани те да не поставят клетва. Все още не е ясно дали той ще участва, а точно президентът е една от главните фигури, пред която новоизбраните претенденти би трябвало да положат клетва.

В претекстовете си Радев напомня новоприетия член от Конституцията, който задължава Народното събрание при избор на членове на органи да съблюдава правилата на неприкритост, бистрота, гласност и аргументираност, с цел да подсигурява тяхната самостоятелност. Според президента тези правила са били нарушени и не могат да бъдат заместени от формалните разисквания и процедури, целящи легитимирането на предварителна сделка сред ръководещите политически сили.

 

Още вести четете в категория България.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР