В крайна сметка, на изборите занапред ще гласуваме с хибридна

...
В крайна сметка, на изборите занапред ще гласуваме с хибридна
Коментари Харесай

ГЕРБ оттегли подкрепата си за ДПС за пълно хартиено гласуване


В последна сметка, на изборите отсега нататък ще гласуваме с хибридна система - хартиени бюлетини и бюлетини от машинно гласоподаване. До това се стигна, откакто депутатите от ГЕРБ-СДС за следващ път обърнаха позицията си в хода на разглеждането на измененията в Изборния кодекс в Народното събрание.

Първоначално ГЕРБ-СДС и Българска социалистическа партия помогнаха на Движение за права и свободи да прокара в пленарната зала една отдавнашна своя концепция - от локалните избори през 2023 година нататък да се премине към хартиено гласоподаване с машинно преброяване на бюлетините. По-малко от 2 часа по-късно герберите обаче отдръпнаха поддръжката си, евентуално уплашени, че ще стане скандал поради близостта им с партията на Ахмед Доган. Същото направиха и социалистите.

Движението имаше потребност от гласовете им, тъй като трябваше да бъдат утвърдени редица други текстове, без които концепцията им нямаше да може да се реализира. Герберите и социалистите обаче настойчиво започнаха да отхвърлят тези текстове. В един миг хората на Доган осъзнаха, че цялата им самодейност ще остане като мъртъв текст в кодекса, и сами предложиха Народното събрание да я прегласува и отхвърли. Така и стана.

Съпредседателят на Политическа партия Асен Василев употребява случая, с цел да благодари на сътрудниците си, че са размислили. " Може би беше леко аматьорско осъществяването, само че сме подготвени да го приемем ", съобщи някогашният финансов министър.

На решението обаче скочи Рамадан Аталай от Движение за права и свободи, който ядосано се обърна към Политическа партия и Демократична България. " Машинното преброяване почиства вашето лице. Излязохте от залата с ясното схващане, че ГЕРБ и БСП няма да устоят на думата си и скочихте в тяхната каруца и вие. Когато изградите партийната конструкция, напълно ще се освободите от честността на изборите ", предизвести Аталай.

КАК съдебна експертиза СТИГНА ДО ТОЗИ ХАОС

Разглеждането и гласуването на измененията стана толкоз безредно, че надали даже депутатите от " хартиената коалиция " на ГЕРБ-СДС, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи могат да обяснят какво стана. Най-напред с гласовете на тройката беше признато предлагането на Движение за права и свободи от локалните избори през 2023 година нататък към този момент да се гласоподава единствено с хартиени бюлетини. Тези бюлетини ще се броят от машини, твърдяха от придвижването, които ще сканират хартията и по този начин ще се открива резултатът. Това би изисквало цялостна замяна на устройствата, които в този момент употребяваме. С други думи, те ще отидат за скрап. А дали ще бъдат купени нови машини на мястото на сегашните, това изобщо не можеше да бъде несъмнено.

Така признатото предложение на Движение за права и свободи означаваше, че в случай че преди локалните избори имаме предварителен избор, както е доста евентуално да стане, тогава гласуването ще бъде смесено – и с хартия, и с машини. И тук обаче има измама, тъй като на процедура ще се гласоподава с два типа хартиени бюлетини. Едната е класическата, позната хартиена бюлетина, а другата беше наречена „ бюлетина от машинно гласоподаване “. Това безумно изобретение пристигна от ГЕРБ-СДС, по-конкретно от лидера на парламентарната им група Десислава Атанасова. Наречено е по този начин, тъй като бюлетината ще се отпечатва от машината за гласоподаване вместо контролна квитанция, както беше в предишното. След края на изборния ден, секционните изборни комисии ще броят и двата типа бюлетини, и ще вписват резултатите в общ протокол. Това обезсмисля използването на сегашните машини в изборния развой. Причината е, че устройствата на процедура се трансформират в скъпи принтери, както неведнъж показаха съперниците на хартията.

На парламентарната правна комисия концепцията на Движение за права и свободи беше отхвърлена. Това, че през днешния ден беше утвърдена в пленарната зала, показваше, че обединенията в " хартиената коалиция " са създали нова подмолна сделка. Самият Бойко Борисов се беше съгласил неотдавна, че са нужни нови машини, които да броят бюлетини, вместо да се употребяват сегашните със сензорен екран.

В пленарната зала се заформи страховит скандал. Съпредседателят на Политическа партия Асен Василев предизвести левите депутати, че още веднъж ще ги изнасят с бял рейс, като по този начин подсети за обсадата на Народното събрание през 2013 година Ядосаните от напомнянето социалисти му се нахвърлиха, че подтиква жителите към протест. „ Не ни плашете с белия рейс. Няма нищо ужасно. Щом би трябвало, ще влезем още веднъж в рейса “, причисли се и Йордан Цонев от Движение за права и свободи.

В последна сметка, депутатите от Политическа партия и Демократична България напуснаха пленарната зала. На брифинг в коридорите те обясниха напускането, че са поискали спор, на който да се обсъдят проблемите на новите машини, които искаше Движение за права и свободи, но не са получили такава опция. " Изборният развой би трябвало да е най-сигурното нещо, както са паричните въпроси и банковата система ", съобщи съпредседателят на Демократична България Христо Иванов. Той окачестви цялата обстановка с приемането на Изборния кодекс като " величествен качамак " и " цялостна аматьорщина ". " Първо се оказа, че ще има смесено гласоподаване, оказа се, че машините ще станат принтери, по-късно се оказа, че вкарваме различен тип машини - така наречен скенери, без въобще политическите сили да кажат, че вършат това нещо. Сега обаче се оказва, че се отхвърлят от тези скенери и към този момент никой не знае по какъв начин ще се гласоподава ", сподели Иванов.

Междувременно, в пленарната зала герберите ненадейно прекатурнаха позицията си, както се загатна първоначално. Водачът на депутатите на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова внезапно заприказва, че концепцията на Движение за права и свободи се нуждае от спомагателен спор и осмисляне, и дори позволи, че може да бъде прегласувана и отхвърлена. Малко по-късно в действителност стана по този начин. Движение за права и свободи получи поддръжка само от " Български напредък " - най-малко джука, тъй като даже депутатите на Стефан Янев не гласоподаваха в поддръжка на новите машини. Интересното беше, че хората на Движение за права и свободи упрекнаха за всичко Политическа партия и Демократична България, само че не загатнаха нито дума за измяната на ГЕРБ-СДС и Българска социалистическа партия. " Няма ги умишлено тук в залата, с цел да не минат машините, които Движение за права и свободи предложи... Маските паднаха. Те са за фалшификацията, а не за почтени и транспарантни избори ", говореше лидерът на партията Мустафа Карадайъ по адрес на Политическа партия и Демократична България. Последните тогава още бяха отвън залата, само че след прегласуването се върнаха, освен това очевидно удовлетворени от обрата.

БЕЗУМИЕ БЕЗ КРАЙ

„ Хартиената коалиция “ на ГЕРБ-СДС, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи даде и други образци, че безумието, на което подлага Народното събрание, няма да има край. По гледище на тройката Народното събрание удължи днешното си съвещание до приемането на Изборния кодекс.

В пленарната зала заседават по тематиката към този момент втора седмица. И като се вземе поради, че приемането му едновременно в парламентарната правна комисия изискваше съвещание от 18 часа, наподобява напълно евентуално депутатите да прекарат днешния ден, както и нощта в постройката на Народното събрание.

Иначе съответното предложение да се работи, до момента в който „ хартиената коалиция “ не получи мечтаното, пристигна от лидера на герберските депутати Десислава Атанасова. Тя го направи, когато наближи края на постоянното време на пленарното съвещание. От Политическа партия в това време прилагаха нормалната си тактичност – да протакат с повтарянето на едни и същи изказвания, до момента в който не се изчерпи работното време. Тогава на трибуната излезе Атанасова и, въпреки че не предложи безусловно никакво опрощение за настояването си, сътрудниците й от „ хартиената коалиция “ неотложно го утвърдиха.

Атанасова се появи мощно афектирана от прозвището " хартиена коалиция ". " Никой не връща хартията, тъй като тя в никакъв случай не си е тръгвала ", размаха пръст тя към съперниците си.

ВСИЧКИ ДЕПУТАТИ - НА ПРОВЕРКА С ДРЕГЕР

Напрежението в залата очевидно се повиши и стартира интензивна замяна на обиди. Бойко Рашков - някогашният вътрешен министър, а в този момент народен представител от Политическа партия, атакува ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи с обвинявания, че купуват гласове на избори. Зам.-шефът на придвижването Йордан Цонев го назова от трибуната " прям измамник ", а когато Рашков стартира да му подвиква от залата, съобщи: " Ще извикам да създадат инспекция с дрегер. " Накрая атакува ексшефа на Министерство на вътрешните работи, че е трябвало освен да си подаде оставката, само че и обществено да си " изяде дипломата " на правист, задето е арестувал Бойко Борисов.

Вбесен, на трибуната излезе съпредседателя на Политическа партия Асен Василев. Преди той да заприказва, водещият съвещанието Росен Желязков означи, че " имаме процедура да не се употребяват питиета " в залата. " Може ли с дрегер да проверим всички присъстващи? Хайде, докарайте дрегера и да стартираме откъдето желаете! ", реагира Василев. Смутен, Желязков отвърна, че имал поради безаколхолни питиета.

Василев беше ядосан на Йордан Цонев, който високомерно беше декларирал, че Движение за права и свободи ще остане в Народното събрание дълго откакто Политическа партия я няма. " Причината да сте в тази зала доста преди нас не я знам. Но повода да бъдете след нас се пробвате през днешния ден да я извършите, като продължавате да фалшифицирате изборите с хартиената бюлетина ", обърна се лидерът на Политическа партия към Цонев. Той подсети, че " хартиената коалиция " има задоволително гласове за болшинство. " Направете си го това държавно управление. Ама не ви отърва, желаете патерица, да си я вкарате по втория метод, а резултата да си вдигнете с чували ", добави някогашният финансов министър. В отговор Цонев назова Политическа партия и Демократична България " политически проксита на дълбоката страна ".

НА ПРОТЕСТ СРЕЩУ ХАРТИЕНАТА БЮЛЕТИНА 

След като стана ясно, че Народното събрание ще заседава до момента в който прокара хартиената бюлетина, в кулоарите на Народното събрание Политическа партия и Демократична България приканиха жителите да излязат на митинг.

" Хариената коалиция реши, че през днешния ден е денят, в който ще прокарат хартиената бюлетина. Днес е денят, в който демократичният избор на всеки български жител ще бъде сменен. Днес още веднъж отваряме вратата за 15% невалидни бюлетини ", съобщи някогашният министър председател Кирил Петков. И прикани хората, които почитат демократичния глас, да не престават да отстояват правата си. " Това е връщане назад към чувалите на ГЕРБ. Чували пълни с кеш от автомагистрали и чували с подправени бюлетини ", добави сътрудника му Асен Василев. Призивите за митинги бяха подкрепени и от съпредседателя на " Демократична България " Христо Иванов.

Протестът е плануван за през днешния ден в 18.30 ч. пред постройката на Народното събрание.

ВСЯКА ПОЛЕЗНА ПРОМЯНА - В КОШЧЕТО ЗА БОКЛУК

По-рано всички потребни оферти за промени в Изборния кодекс бяха посечени от „ хартиената коалиция “ “.

Най-напред ГЕРБ-СДС, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи не разрешиха да се вкарат специфични преброителни комисии, както предложи Демократична България. Идеята на десните беше броенето на гласовете да се изнесе отвън секционните изборни комисии, с цел да се организира по-качествено, по-ефективно и по-прозрачно.

Това беше изключително значимо, поради на това, че „ хартиената коалиция “ желае назад хартиените бюлетини. Даже вождът на герберите Бойко Борисов персонално се беше съгласил за преброителните центрове. В пленарната зала обаче тройката ГЕРБ-СДС, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи безапелационно отхвърли концепцията.

„ Хартиената коалиция “ отхвърли да схване и друго потребно предложение на Демократична България – да се сътвори обучително звено към Централната изборна комисия (ЦИК), което целогодишно да работи за по-доброто запознаване на жителите с машините за гласоподаване. Очевидно това е част от тактиката на тройката последователно да отстрани машинния избор.

Много звук се подвигна в пленарната зала, когато болшинството от депутатите не поддържа настояването на „ Възраждане “ да се усили съставът на ЦИК от 15 на 25 души. Зад концепцията застанаха Политическа партия и БВ, които, също като националистите, нямат свои представители измежду изборните комисари. Нито една друга политическа мощ обаче не утвърди предлагането, макар че то беше признато в парламентарната правна комисия. Това ядоса ощетените. „ Статуквото резервира болшинството си в ЦИК. Целта е, когато има операции, ЦИК да ги прикрива “, разгласи депутатът от Политическа партия Настимир Ананиев.

Отхвърлено беше и настояването на Политическа партия гласуващите в чужбина да попълнят пред секционните комисии заявления, че не са и няма да гласоподават на друго място. Такива заявления има и в този момент, само че жителите може да ги попълнят по друго време и на друго място. С това се злоупотребява – по избори от Турция постоянно идват многочислени сигнали, че гласоподаватели, които не владеят български, идват с подготвени заявления, явно авансово попълнени от други хора. Интересното беше, че това предложение също беше подкрепено в правната комисия.

ГЕРБ-СДС се отхвърли, както авансово разгласи, от няколко свои хрумвания – да се ликвидира изборният регион в чужбина, да се усили броят на заявките за основаване на задгранични изборни секции и да се разпусне Общественият съвет към ЦИК. Това бяха дребни отстъпки, с които Борисов и хората му желаеха да успокоят публичното мнение поради по-скандалните си оферти, свързани с хартиените бюлетини и машинния избор.

МАЛКИ НОВОСТИ

Сред дребното оферти, които пленарната зала утвърди, беше замяната на така наречен тъмни стаички с паравани. То беше подкрепено с единогласие от 221 депутати.

Мина и концепцията да се вкара, с изключение на видеонаблюдение, и видеозаснемане в секционните комисии след края на изборния ден, когато се броят бюлетините. Правилата, по които това ще се прави, ще се дефинират от ЦИК. И до момента законът позволяваше видеонаблюдението, само че от изборните комисари зависеше дали фактически да се организира.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР