В крайна сметка изменението на климата ще се окаже пагубно

...
В крайна сметка изменението на климата ще се окаже пагубно
Коментари Харесай

Изменението на климата ще бъде благоприятно за болестите

В последна сметка изменението на климата ще се окаже пагубно за хората, защото ще благоприятства инфекциозните заболявания, предизвести Глобалният фонд за битка със СПИН, туберкулоза и малария, представен от Франс прес.

През 2022 година фондът стана очевидец на " възходящото влияние " на изменението на климата върху здравето, означи неговият изпълнителен шеф Питър Сандс.

Макар увеличението на случаите на малария до момента да се дължеше на зачестилите и опустошителни тропически стихии, " с наводненията в Пакистан те получиха напълно ново измерение ", сподели Сандс.

По думите му " механизмът, посредством който климатичните промени в последна сметка ще погубят хората, е въздействието им върху инфекциозните болести ". Сандс уточни още, че елементи от Африка, които преди този момент не са били наранени от малария, в този момент са изложени на риск, защото температурите се покачват и разрешават на комарите да " благоденстват ", изключително на по-голяма надморска височина. Липсата на имунизация измежду популацията на тези региони е обвързвана с риск от по-висока смъртност. 

" Това е много обезпокоително ", сподели Питър Сандс по време на брифинг с Асоциацията на кореспондентите, упълномощени в Организация на обединените нации.

Една от заканите е разпространяването на туберкулозата измежду увеличаващия се брой бежанци по света.

" Туберкулозата е заболяване, което се развива, когато прекомерно уплашени хора са съсредоточени в затворено пространство, без да разполагат с съответна храна и заслон. Смятам, че колкото повече ставаме очевидци на разселването на популацията поради климатичните промени, толкоз повече това ще докара до условия, които ще създадат тази болест най-малкото по-вероятна ", сподели още Сандс.

Изпълнителният шеф на Глобалния фонд за битка със СПИН, туберкулоза и малария уточни също, че продоволствената неустановеност ще направи хората по-уязвими за заболявания, написа Българска телеграфна агенция. Колкото до това дали светът е по-добре квалифициран за идната пандемия, в сравнение с беше за КОВИД-19, Сандс дава отговор утвърдително, само че с ангажимента: " Това не значи, че сме добре готови, просто не сме толкоз неподготвени, колкото бяхме преди ".

" 2022 година беше брутална. В най-бедните общности на света ХИВ, туберкулоза и малария лишиха живота на доста повече хора, в сравнение с КОВИД-19 ", сподели още Питър Сандс, и добави, че до края на тази година фондът ще е вложил рекордните 5,4 милиарда $. 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР