В краят на миналата и началото на тази година редица

...
В краят на миналата и началото на тази година редица
Коментари Харесай

Тези банки начисляват най-ниски такси за теглене на пари от банкомат с дебитна карта

В краят на предходната и началото на тази година редица банки започнаха корекции в цените си. Най-често променяните такси и този път бяха, свързани с разход по поддръжка на сметка (месечна такса за поддръжка), интервенции в клоновата мрежа на банка (на каса), разноски при превод на суми, а някои банки трансформираха и таксите при изтегляне на банкомат.

Информационният портал класира банките по едни от най-често употребяваните интервенции, осъществявани с дебитна карта: изтегляне на суми в брой от АТМ (банкомат) на банката, издател и изтегляне на суми в брой от АТМ (банкомат) на друга банка.
 • Данните са настоящи към 09.08.2022 година и се отнасят за общоприети банкови карти за физически лица
Източник:

• Данните са настоящи към 09.08.2022 година и се отнасят за общоприети банкови карти за физически лица

Към 9.02.2022 година, са открити промени при две банки, като има покачване на таксите при изтегляне на суми в брой от банкомат на банката издател:

- Пощенска банка към този момент начислява % от изтеглената сума и по този начин таксата се трансформира от 0.30 лева на 0.15 %, мин. 0.30 лв..

- Първа капиталова банка също начислява % от изтеглената сума, като таксата се трансформира от 0.30 лева на 0.1 %, мин. 0.30 лв..

Установените промени към 15.06.2022 година са при три банки. БАКБ беше една от банките, които не начисляваха такси при изтегляне на суми в брой от банката-издател. Банката към този момент начислява 0.25 ст. за услугата. Райфайзен банк също покачва таксата, като към този момент начислява 0.1% от изтеглената сума, по този начин таксата се трансформира от 0.30 лева на 0.20 ст. + 0.1% от сумата. Следващите промени са при Алианц Банк. Тази банка също към този момент начислява % от изтеглената сума в размер на 0.1 на 100. Таксата се трансформира от 0.30 лева на 0.1% от сумата, най-малко 0.30 лева за услугата.

В началото на годината Уникредит Булбанк взе образец от Банка ДСК, която по-рано промени таксата за изтегляне на суми от банкомат на банката, трансформирайки закрепена такса на % от тегленета сума, прилагайки най-малък размер. През този месец още две банки последваха този образец и това бяха Пощенска банка, Fibank. Дали други банки ще усилят таксите, следва да узнаем.

Към момента не може да се каже, че съществува огромно многообразие в размера на таксите, които начисляват банките при изтегляне на суми от банкомат на банката издател, като при към 60% от случаите таксата е 0.30 лв..

Таксите за изтегляне на суми в брой от непознат банкомат постоянно са били и остават да бъдат по-високи. Те стартират от 1 лев и доближават 1.50 лева за всяка интервенция.
 • Данните са настоящи към 09.08.2022 година и се отнасят за общоприети банкови карти за физически лица
Източник:

• Данните са настоящи към 09.08.2022 година и се отнасят за общоприети банкови карти за физически лица

Както има промени на таксата за изтегляне от банкомат на банката издател, по този начин има и при изтегляне от непознат банкомат, като промени са открити при три банки:

- Повишение на таксата при изтегляне на суми в брой от непознат банкомат има при ЦКБ, като покачването е с 0.20 ст. и по този начин става 1.50 лв..

- Следващите две банки са Пощенска и ПИБ като към този момент и двете банки начисляват % от изтеглената сума. Таксата при изтегляне от непознат банкомат при Пощенска банка се трансформира от 1.30 лева и става 0.20 %, мин. 1.40 лв.. ПИБ също начислява 0.2% от изтеглената сума и по този начин такстата става 0.2 % мин. 1.50 лв..

Промените има и при Тексим банк. Банката покачва таксата за изтегляне от банкомат на друга банка в България с 0.10 ст., по този начин таксата за услугата става 1.35 лв..

Първите две банки, които не начисляват такса при изтегляне на суми в брой от непознат банкомат имат някои ограничавания, свързани с честотата на осъществяваните операции/ транзакции, както и по повод размера на сумите, които се изтеглят.

Данните са настоящи към 9.08.2022 година и се отнасят за общоприети банкови карти за физически лица.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР