В края на зимата политиците по света решиха да се

...
В края на зимата политиците по света решиха да се
Коментари Харесай

Как коронавирусът създаде уникална възможност за икономиката на България

В края на зимата политиците по света взеха решение да се отдадат на първичния инстинкт да работят, като поради евентуалната опасност от ковид те блокираха стопанските системи, без да помислят за вредите, които сходен ход ще аргументи. Това, несъмнено, форсира доста настъпването на така и така назряващата на хоризонта рецесия.

Над половин година по-късно към този момент знаем, че коронавирусът надалеч не е краят на света, който ни се обещаваше. Всъщност епидемиологът Тимъти Ръсел от London School of Hygiene and Tropical Medicine пред Nature, че смъртността му е сред 0,5 и 1%. Но с изключение на познанията за заболяването, към този момент знаем, че за доста действия офисите към този момент са в случай че не непотребни, то най-малко не наложителни.

Това докара до голяма емиграция от някои от най-големите градове на света, да вземем за пример в, където търсенето на жилища за непрекъснато. Съответно търсенето на къщи в спокойни региони на доста страни се усили. Причина за това е и фактът, че макар че човечеството към момента е живо, доста хора се притесняват от болестта.
 Икономическите ограничения против пандемията: какви са и какви можеха да бъдат
Икономическите ограничения против пандемията: какви са и какви можеха да бъдат

Всяка политика оказва последствия в действителния живот, само че те може да не са такива, каквито ни се желае

Но щом не е нужно човек да стои в един град, с цел да работи, за какво да остава и в страната? Тук ще прегледам някои стопански аргументи за какво България би могла да е доста привлекателна за всички цифрови номади от чужбина. Да, до момента в който по принцип останалите се концентрират върху привличането на бизнес, в тази ситуация ще приказваме на самостоятелно равнище.

Преди да стартира обаче, две значими разяснения. Първо, мотивите, които ще посочи, не се дължат на политиците от последните държавни управления, а на процедура са макар техните действия. В реалност политическата рецесия и правораздавателната система биха били в контраст на сходно изказване. Второ, даже и в България икономическата среда понесе тежък удар от ограниченията против вируса, както на всички места по света.

Данъци и персонален приход

Подоходният налог в България е плосък и възлиза на 10%, което го прави най-ниският в Европа. Същото важи и за корпоративния, в случай че човек желае да започва личен бизнес. От друга страна, здравните вноски възлизат на 8% от заплатата на трудов контракт или на 24,4 лева за самоосигуряващите се лица от началото на тази година.

Осигуровките у нас също са относително конкурентни при ставка за работодателя от 13-13,7% и 9,7% за служителя или 17,8% при самоосигуряващите се. В страни като Франция работодателите заплащат приблизително 45% при върхова стойност от 50% от заплатата на служителя, а самият чиновник заплаща още сред 20 и 22%, съгласно.
 Правителството направи първата вярна мярка досега: понижаването на налозите
Правителството направи първата вярна мярка досега: понижаването на налозите

Реториката на финансовото министерство обаче може да изиграе неприятна смешка на стопанската система

Негативно за страната ни е, че точно този тип облагане се повишава на процедура годишно през последните години. Разбира се, това е нужно, с цел да се запълват пробойните в обществената система, а за пенсионната, в която потъва по приблизително една КТБ годишно, може също да се приказва още доста. Във всеки случай, у нас първи пенсионен дирек е част от обществените разноски за ДОО, които бяха прегледани в предходния абзац. По втория дирек - в наложителните частни сдружения, се насочват 5 процентни пункта от същата осигурителна вноска.

Тъй като в България са най-ниските в Европейския съюз, даже и релативно ниска задгранична заплата би основала относително допустим, в случай че не и висок стандарт на живот.

Бизнес

Стартирането на бизнес в България лишава 23 дни, а прекратяването му заради неплатежоспособност - 3,3 години, сочи класацията за последната година. Така страната е на надлежно 113 и 61-о място в света. Това не е изключително окуражаващо, макар че броят процедури за започване на компания не е огромен. Това значи, че хората, които желаят да се осъществят у нас, могат елементарно да стартират активност в една от съвсем офшорните зони в Европейския съюз.

Свързаност

Освен Швеция и Норвегия, България има най-бързата междинна интернет скорост в Европа (не в ЕС), сочат данните на. Това прави страната извънредно подобаваща за работещите от отдалеченост. Според страната има вторият най-бърз мобилен интернет в Европа.
 Какво се случи в стопанската система през първите шест месеца и какво ни чака през идващите
Какво се случи в стопанската система през първите шест месеца и какво ни чака през идващите

Забравете V-образното възобновяване. Картинката не е толкоз розова, колкото ни се показва

Поглеждайки към физическия свят, България предлага добра съгласуваност както във връзка с ежедневното пътешестване, по този начин и като туристически дестинации в страната. Водещите градове у нас са доста по-малки като територия от най-големите европейски такива, а в общия случай в тях всичко належащо се намира релативно близо.

Логистично България обезпечава елементарен достъп до всички останали европейски страни.

Паспорт

България предлага осмият най-силен паспорт в света, който е наедно с Румъния и Монако, демонстрират данните на. Той обезпечава безвизов достъп до 81 страни, а за други 117 се изисква виза.

География и местоживеене

Въпреки тапите, даже и в София множеството дестинации са налични на към половин час път с кола. В Ню Йорк да вземем за пример от Стамфорд до Лонг айлънд е 2 часа с кола, съгласно Гугъл Maps. От Нойкьолн до центъра на Берлин (площад " Александерплац " ) е съвсем 40 минути, съгласно същата.
 Голямата меланхолия – през 1929 година и през днешния ден
Голямата меланхолия – през 1929 година и през днешния ден

Какви са приликите сред тогава и в този момент и какво можем да чакаме от актуалната рецесия

Същевременно страната може да предложи място за живеене за всеки усет, освен това - относително на ниска цена, в случай че се изхожда от американска заплата или такава от друга развита стопанска система. Дори подобен план беше стратиран в Банско, където се оформи хъб от ИТ номади.

Какво печели България?

Ако в действителност тълпи от задгранични номади се втурнат да се заселват в България, какво ще завоюват българите на макроикономическо ниво? На пръв взор, още хора ще усилят леко цените на базовите артикули, жилищата (или квартирите), горивата, детските градини и други, защото търсенето за тях ще се увеличи.

Това, което обаче ще се случи, е, че производството ще нарасне. Вероятно това ще е произвеждане на програмен продукт, текстове, изкуство или различен отдалечен артикул или услуга. Но чисто стопански стандартът на живот у нас ще се увеличи, както това се случва и от развиването на ИТ бранша.
 Как страната простреля пазара на труда в България
Как страната простреля пазара на труда в България

Негативите от политиките занапред следва да се видят

Ето какъв е механизмът за това. Потенциалните новопристигащи ще усилят търсенето на артикули и услуги. Да, това евентуално ще увеличи техните цени в кратковременен проект, само че ще притегли повече производители, респективно ще усили заетостта, ще породи вложения и ще докара до растеж на производството, което, както нееднократно съм отбелязвал, е това, което фактически ни прави по-богати.

Тук има още един миг - доста компании се оплакват от неналичието на експерти. Ако България успее да се трансформира в известна дестинация за работещите отдалечено, това терзание на бизнесмените ще се намали, което значи, че ще се улесни привличането на директни задгранични вложения, които са измежду основните съставни елементи за растежа на локалната стопанска система.

Не бива да се не помни и ноу-хауто, което се внася постоянно, когато доста експерти се насочат към една територия. А точно експертите са цифровите номади, защото нискоквалифицираните действия нормално са свързани с условието да работят на съответна закрепена локация.

Заключение

Когато става въпрос за привличане на действия в България, по принцип се приказва за директни задгранични вложения. В случая обаче страната има конкурентни преимущества при привличането на човеци, което също има големи изгоди. Подобна наклонност към този момент съществува. Въпреки продължаващата емиграция, през последните години у нас се върнаха значително българи, приключили в чужбина, с което ножицата сред напускащите и прибиращите се се позатвори.

Разбира се, страната има доста проблеми, които заслужават най-малко няколко публикации. От друга страна, концепцията, която посрамвам тук, даже не е покрай политическия дискурс сега или до някаква форма на популяризация, а евентуално съвсем никой в офисите на водещите компании в чужбина знае за България и за опциите, които тя дава.

И макар че реакцията на политиците докара до съществено утежняване на икономическата обстановка, в реалност коронавирусът и последствията от пандемията и ограниченията могат да донесат и позитиви. Ако имаме задоволително напредничаво мислене, с цел да се възползваме от тях или да не ги изгубим, каквото би се случило, в случай че налозите тръгнат нагоре.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР