В края на юни ще имаме необходимия колективен имунитет, ако

...
В края на юни ще имаме необходимия колективен имунитет, ако
Коментари Харесай

Проф. Балтов: В края на юни ще имаме необходимия колективен имунитет

" В края на юни ще имаме нужния групов имунитет, в случай че имаме вярна организация освен в пунктовете за имунизация, само че и при общопрактикуващите лекари.Това сподели пред проф. Асен Балтов, шеф на УМБАЛСМ " Н. И. Пирогов ".

" Опашките пред " зелените коридори " са показателни, че те имаха своето място и потребност. През последните 10 дни в " Пирогов " са сложени към 10 500 дози, като две трети от тях с първи дози и една трета с втори дози ", добави той.

Професорът добави, че доста от хората, които са си сложили първа доза на " АстраЗенека ", са се имунизирали и с втората доза без никакви терзания. " Апелирам хората да си сложат и втората доза на " АстраЗенека ", тъй като виждаме, че тя няма никакъв проблем. Ако при първата доза са имали температура и други неразположения, всички, които са си създали втората доза, нямат недоволства ", изясни Балтов.

Според него " зелените коридори " ще би трябвало да продължат, тъй като без значение че персоналните лекари към този момент имат съществена функционалност от тук нататък, то пунктовете ще останат за хората, които нямат осигуровки.

Повече от половин млн. души ще бъдат имунизирани с първа доза през май и половин млн. с втора доза, а до края на юни ще имаме 2,5 млн. имунизирани с първа доза и 2 млн. с втора доза ", сподели професорът.

До края на юни се чака да има издадено позволение от ЕМА за потребление на имунизациите на " Пфайзер " и " Модерна " за лица над 12-годишна възраст.

" Ако има риск и виждаме, че има разновидности, които могат да бъдат покрити от имунизациите, бих предложил децата да се ваксинират ", добави Балтов.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР