В края на юли Румъния спря руски трансфер на оръжие

...
В края на юли Румъния спря руски трансфер на оръжие
Коментари Харесай

Сърбия залага на въоръжаването

В края на юли Румъния спря съветски трансфер на оръжие за Сърбия по река Дунав, което докара до лек дипломатически скандал. Пратката се състоеше от 10 употребявани, само че осъвременени БРДМ-2, част от необикновен подаръчен пакет за Сърбия: 30 осъвременени бойни танка Т-72 и 30 бронирани транспортни средства. Действията на Букурещ бяха аргументирани с актуалните наказания на Европейския съюз против Русия за присъединението на Кримския полуостров през 2014 година След това руснаците предадоха танковете на Сърбия по въздух, употребявайки въздушното пространство на Унгария, чийто министър председател Виктор Орбан е в положителни връзки с съветския президент Владимир Путин. Държавният глава на Сърбия Александър Вучич категорично благодари на Путин на 29 юли за приноса му да „ укрепи мощта на сръбските въоръжени сили ". Новината акцентира упоритостите на Сърбия да модернизира силите си и да построи своя мощна отбранителна промишленост. В това си начинание Сърбия разчита на Русия, само че и на свои съдружници на запада като Съединени американски щати.

Информация от Министерството на защитата на Сърбия сподели, че от 2014 година до 2018 година балканската страна е получила най-голяма военна помощ от Пентагона, осведомят локални медии. Белград е получил 10 милиона $ от Съединени американски щати в техника и пари, разкриха сръбски медии. На второ място в листата с донорите е Китай, който е дарил 5.2 милиона евро, последван от Норвегия с 586 000 евро, Дания с 484 860 евро и Англия със 169 000 паунда. Най-голямото подаяние е от Съединени американски щати - симулатори за военни интервенции на стойност 1.4 милиона $ и съоръжение за многоцелево образование за 819 800 $. В допълнение Вашингтон също е дарил 12 термални бинокъла и 360 радиологични датчика на стойност 814 567 $. " Блиц " обаче написа, че машините БРДМ-2, които са част от подаяние на Русия с 30 танка T-72 и 30 БРДМ-2, както и съветски самолети, американските джипове " Хъмви " не са включени в листата на сръбското военно министерство, защото даренията са за последните пет години.

Десет военноразузнавателни патрулни транспортни средства БРДМ-2 са доставени от Русия в Сърбия в сходство с всички правила на интернационалното право, разяснява сръбският президент Александър Вучич. " Сега най-важното е, че ние, спазвайки нормите на интернационалното право, в сходство с договорните отговорности на Сърбия и Русия, успяхме да доставим транспортни средства на територията на Сърбия. Как и от кое място са доставени - това е наш проблем, не е опит да се избегне отговор, всичко е в сходство със закона и единодушието на Русия и Сърбия ", изясни Вучич. По-рано на гала по предаване на бронирана техника той разяснява, че  " ние бяхме възпрепятствани да използваме Дунав, само че по въздух ни се получи ". Сръбския водач добави, че съветските доставки на военно съоръжение за Сърбия

 

доста усилват бойната подготвеност

 

на сръбските въоръжени сили и е признателен на съветския народ, президента Путин и министъра на отбраната Шойгу за подарените бронирани машини.

Сърбия е водила войни против Хърватия и Косово по време на югославския деспот Слободан Милошевич и участваше интензивно по време на гражданската война в Босна на страната на Република Сръбска. На този декор предизвестието на сръбското държавно управление, че ще нападне Косово, ако страната сътвори своя лична войска, звучи изключително заплашително. За основаването на войска на Косово бе взето решение през декември предходната година от Народното събрание в Прищина - не на последно място, тъй като Сърбия от ден на ден се превъоръжава. Освен това след юговойните през 90-те години на предишния век в Сърбия има сред 200 000 и 900 000 незаконни оръжия. " Сърбия още не се е върнала към нормалността ", споделя Давор Лукач, представен от  " Дойчландфунк ". По предписание на Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ) тогавашният боен кореспондент изготви обстоен отчет за оръжията, които се намират в частни ръце. Те са източник на евентуално принуждение, счита Лукач. Всъщност сходна е обстановката в Босна, Косово и други някогашни страни от някогашна Югославия.

Тъй като сърбите са стопански по-слаби от членовете на Европейски Съюз в района, Москва им дава оръжие: с изключение на упоменатите нагоре танкове, Белград получи шест бойни самолета МиГ-29, Беларус добави още осем. Последната доставка беше през февруари тази година.

 

Сърбия в този момент има най-силните военновъздушни сили в района,

 

установи неотдавна немският в. " Ди Велт ". Самолетите и танковете са дарове, само че по този начин или другояче те костват пари. Според известия в медиите Белград би трябвало да заплати самичък за модернизацията на самолетите. Сумата е 185 милиона $. Следват системите за противовъздушна защита от вид „ Бук 2 “ и „ Бук 3 “. Сърбия харчи най-вече пари за покупка на въоръжение от страните от някогашна Югославия - през 2017 година тя отдели 731 милиона $. Албания остана на второ място със 168 милиона $. Ако се вземат поради проектите на Косово да похарчи 98 милиона $ през идната година за плануваната си войска (с числена мощ 5000 войници), албанският фактор има сериозна тежест във военния баланс на Балканите.

Новата конкуренция във въоръжението на Балканите е преплетена с политически причини. Албания и Косово са взели решение за митнически съюз. В Сърбия това се преглежда като опит да се сътвори „ Велика Албания “ - термин, с който албанското държавно управление обича да предизвика Белград и другите си съседи като Северна Македония. Освен това към момента съществува концепцията на сръбския президент Вучич и косовския му сътрудник Хашим Тачи да разрешат казуса в двустранните си връзки с замяна на територии. Това, от своя страна,

 

би могло да докара до домино резултати

 

като разединение на Босна и Херцеговина и до нови рецесии в Северна Македония, където живеят доста етнически албанци, които към този момент се бяха вдигнали на въоръжен протест през 2001 година

Именно тъй като сходни хрумвания имат огромен капацитет за спорове, Европейски Съюз се пробва да заглуши този спор. В момента тематиката към този момент не е на дневен ред. Съединени американски щати обаче наподобяват отворени за замяна на територии, в случай че тя донесе непоклатимост в дълготраен проект. Опцията към момента не е на масата за договаряния. Сигурното обаче е, че колкото повече се усилва напрежението в района, толкоз по-голяма е заплахата от нови политически спорове в района, които могат да ескалират във всеки миг.

 

-----------------------------

Сърбите желаят водач с твърда ръка

Почти 60% от младежите в Сърбия считат, че страната се нуждае от мощен водач, който да следват хората, до момента в който през 2017 година 39% са били на това мнение. Това беше очебийно при представянето на Алтернативния отчет за ситуацията и потребностите на младежта в Сърбия, на Младежката организация на Сърбия. Според изследване от май-юли единствено главата на Сръбската православна черква патриарх Ириней е оценен с 2.1 (по канара от 1 до 5), министърът на младежта и спорта Ваня Удович - с 2, до момента в който президентът Александър Вучич е със междинен рейтинг от 1.6. В изследването са взели участие 1238 души на възраст сред 15 и 30 години. От тях 71% не имат вяра, че в Сърбия съществува независимост на медиите. По-малко от една четвърт от интервюираните са дали отговор положително за Европейския съюз, до момента в който над една трета са дали отговор отрицателно.

Присъединяването на Сърбия към Европейски Съюз е подкрепено от 38% от младежите, което е съвсем 5% по отношение на м.г. Тази година анкетата сподели за първи път по-висок % съперници на влизането на Сърбия в Европейски Съюз измежду младежите - 40 на 100 от интервюираните. Само един от четирима младежи считат, че би било по-добре да живеят в Сърбия, в случай че бяха част от Европейски Съюз, до момента в който съвсем толкоз имат вяра, че животът ще бъде по-лош. Близо две трети от интервюираните възнамеряват да изоставен Сърбия.

Повечето смятат, че персоналните познанства и контакти и участието в политическа партия е по-важно за приемане на работа, в сравнение с образованието. Техният мироглед е, че висшето обучение е дискредитирано от подправени дипломи и фантомни частни колежи и че младежите отиват в чужбина, тъй като знанията им са ценени там.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР