В края на юли регистрираните безработни в бюрата по труда

...
В края на юли регистрираните безработни в бюрата по труда
Коментари Харесай

Агенцията по заетостта отчита близо 15 000 безработни по-малко през юли спрямо юни

В края на юли записаните безработни в бюрата по труда съгласно административната статистика на Агенцията по заетостта са 258 553 , като по отношение на юни понижението е с 14 814 души. Това оповестяват от пресцентъра на Агенцията по заетостта.

В съпоставяне с май те са с 36 900 по-малко или спадът е от 12,5 на 100. В същото време нарастването по отношение на юли 2019 година е с 85 910 души.

7.9 на 100 е нивото на записана безработица в страната през юли . Агенцията по заетостта регистрира спад от 0.4 процентни пункта спрямо предходния месец юни и от 1.1 процентни пункта по отношение на май, когато бе маркиран пикът на записаната безработица през годината в следствие от COVID-19 рецесията. На годишна база растежът е с 2.6 процентни пункта.

За прилагане на посредничеството и услугите на бюрата по труда през месеца са се записали нови 28 064 безработни . Освен тях, други 702 души от групите на търсещите работа заети, учащи, и пенсионери, също са се записали в Агенцията по заетостта.

През юли 2020 година броят на почналите работа безработни е достигнал 27 423, като 92.3 % от тях са устроени в действителната стопанска система, сочат данните от месечната статистика на Агенцията по заетостта. Други 435 търсещи работа от групата на пенсионерите, учащите и заетите също са намерили своето ново работно място през юли посредством бюрата по труда. В съпоставяне с месец юли 2019 година се регистрира забележителен растеж на почналите работа безработни - с 80.1 на 100. През юли най-вече почнали работа се регистрират в бранша на преработващата индустрия - 19 на 100 от всички почнали работа, следвани от хотелиерство и ресторантьорство - 17,5 на 100, търговията, ремонта на коли Ц 13 на 100,а държавно ръководство - 5,9 на 100, строителство - 5 на 100, селско, горско и рибно стопанство -4,1 на 100 и други

През месеца работа на субсидирани работни места са почнали 2 120 безработни от рисковите групи 1 208 по стратегии и ограничения за образование и претовареност и 912 - по схеми на Оперативна стратегия " Развитие на човешките запаси ".

При съблюдаване на ограниченията по отношение на изключителната епидемиологична конюнктура, малко над 4 100 търсещи работа са взели участие през месеца в възобновените форми на изнесени групови форми за даване на услуги като мобилни бюра по труда, трудови тържища, дни на работодателя и други - всички, фокусирани върху привличане и по-бързо устройване на пазара на труда на търсещи работа или неактивни, т.е. неработещи, неучещи и нетърсещи работа или образование, с фокус към младежите.

Други над 5 800 безработни участваха в групови мероприятия за професионално и кариерно консултиране, Ателие за търсене на работа, обосноваване за интензивно държание на пазара на труда.

В присъствените форми на образования за възрастни, финансирани от държавния бюджет и Европейския обществен фонд, през месеца са включени 6 270 безработни.

Заявените работни места на първичния пазар на труда през юли са 16 349, като 79 на 100 от тях са в частния бранш. Най-голям дял свободни работни места са декларирани в преработващата индустрия (26.8 на сто), хотелиерството и ресторантьорството (19.2 на сто), търговията, ремонта на коли и мотоциклети (10.8 на 100 ), административните и спомагателните действия (9.4 на сто),а обучение (8. 6 на сто) и държавното ръководство (5.2 на сто).

Най-търсените специалности през месецa са: личен състав, ангажиран в областта на персоналните услуги (бармани, сервитьори, готвачи, камериери и др.) ; машинни оператори на стационарни машини и съоръжения; служащи в добивната и преработващата индустрия, строителство и транспорт; преподаватели; квалифицирани служащи по произвеждане на храни, облекло, дървени изделия; продавачи; служащи по събиране на боклуци и сродни на тях; помощници при подготвяне на храни; металурзи, машиностроители и сродни на тях и занаятчии; личен състав, полагащ грижи за хората и др.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР