В края на юли Еврокомисията ще представи многонационална програма за

...
В края на юли Еврокомисията ще представи многонационална програма за
Коментари Харесай

Западните Балкани получават 8 млн. евро за киберсигурност

В края на юли Еврокомисията ще показа многонационална стратегия за създаване на потенциал за киберсигурност в Западните Балкани. Бюджетът ѝ ще е 8 милиона евро и ще бъде ориентиран за усилване на кибернетичната резистентност на района, за ефикасен отговор на провокациите и рисковете от хакерски атаки. Това заяви еврокомисарят по цифровата стопанска система и общество Мария Габриел, обявявайки в Брюксел началото на първия Цифров разговор ЕС-Западни Балкани.

Изпълнението на програмата за киберсигурност се чака да стартира през 2020 година, а като други съответни тематики за бъдещи дейности в региона Габриел очерта въвеждането на 5G мобилните мрежи, развиването и потреблението на изкуствен интелект, блокчейн технологиите, разширението на стартъп мрежите, повече цифрови иновационни хъбове и начинания за цифрови умения.

" Чрез общия ни ангажимент и съответни дейности за използването на Цифровата стратегия за Западните Балкани можем да реализираме още повече за предприятията и жителите на района и на Европейски Съюз. Предимствата от по-добри публични услуги, съвременна обществена администрация, по-добра киберсигурност, по-голяма съгласуваност в шестте балкански страни значат преимущества и за европейските жители и бизнес “, съобщи българският еврокомисар, представена в известие на Еврокомисията, публикувано във в торник.

В него се напомня, че желанието за формата Цифров разговор ЕС-Западни Балкани бе оповестено по време на Цифровата асамблея през 2018 година в София и година по-късно е реалност.

Диалогът ще бъде годишно събитие и ще служи като платформа за отчитане на постигнатото по Цифровата стратегия за Западните Балкани и обрисуване на бъдещите дейности. В настоящето първото издание на разговора се включиха отраслови министри и зам.-министри от шестте балкански страни и специалисти от Европейската комисия.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР