В края на юли депозитите на неправителствения сектор* са в

...
В края на юли депозитите на неправителствения сектор* са в
Коментари Харесай

Домакинствата увеличават парите си в банка със 7% до 68.40 млрд. лв.

В края на юли депозитите на неправителствения сектор* са в размер на 108.38 милиарда лева (70.1% от БВП), като годишното им нарастване е с 10.3%, а по отношение на юни – с 9.6% на 100. Принос за този растеж имат и нефинансовите и финансовите предприятия, и семействата, означават от Българска национална банка.

Нефинансовите предприятия са най-големите спестовници през седмия месец. Те са внесли в банка 36.16 милиарда лева (23.4% от БВП) в края на юли. В съпоставяне със същия месец на 2021 година те се заделили в банка с 18.2% повече пари. Повишаващите се цени на суровините и енергоресурсите ги кара деликатно да разпределят парите си и да имат по-солидни запаси, доколкото е допустимо.

Депозитите на финансовите предприятия нарастват с 2.8% на годишна база през юли и в края на месеца доближават 3.82 милиарда лева (2.5% от БВП).

Влоговете, които семейства и нетърговските организации, обслужващи семействата, са скътали в банка 68.40 милиарда лева, което съставлява 44.3% от Брутният вътрешен продукт на страната в края на юли. Те се усилват със 7% по отношение на същия месец на 2021 година. Въпреки ниските лихви, това влагане наподобява най-сигурно за българите. Макар че те търсят и други възможности за предпазване на парите си, числата демонстрират, че към банките към момента отива по-голяма част от прихода им.

 

*Неправителственият бранш обгръща бранш Нефинансови предприятия, финансови предприятия (сектори Инвестиционни фондове, Финансови медиатори, Финансови спомагатели, Каптивни финансови институции и заемодатели, Застрахователни сдружения и Пенсионни фондове) и бранш Домакинства и НТООД (Нетърговски организации, обслужващи домакинствата).

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР