В края на втората година от президентския си мандат Румен

...
В края на втората година от президентския си мандат Румен
Коментари Харесай

Кънчо Стойчев: Президентът Радев е най-одобряваната политическа личност в момента

В края на втората година от президентския си мандат Румен Радев има утвърждение от 55%. Това сподели социологът Кънчо Стойчев в изявление за организация „ Фокус “ във връзка миналите две години от президентския мандат на Румен Радев.
„ Това е с 5% спад по отношение на година обратно. Според мен обаче това е неоспорим триумф, като се има поради усложнената конфронтационна политическа среда у нас.
За съпоставяне предходният президент в края на втората си година от мандата имаше рейтинг 30%, което значи, че повече от половината гласоподаватели му нямат доверие. Тоест, ситуацията преди е било тъкмо противоположното спрямо през днешния ден. Така че при Радев сигурно можем да приказваме за триумф при рейтинга “, съобщи Стойчев и изясни, че Румен Радев е най-одобряваната политическа персона в страната.
„ Сред поддръжниците на ГЕРБ Радев има утвърждение на над 40% против към 37% отрицание. По същия метод е и измежду другите участници в актуалната ръководеща позиция – „ Обединени патриоти “, като там има утвърждение от 50% против 38% отрицание. Така че виждаме от цифрите, че президентът Радев резервира в действителност доста висок авторитет в обществото “, сподели още Стойчев.
Социологът уточни, че и през 2019 година се чака да се запазят високите равнища на доверие в президентската институция. „ Същевременно не трябва да забравяме, че ситуацията в страната ще се изостря, тъй като сме в изборна година, ще имаме най-малко два пъти избори и това неизбежно във всяка една демократична система напряга вътрешната конюнктура.
А нашата вътрешна конюнктура си е изострена по принцип, защото има много сериозен конфликт сред двете съществени политически партии. Но фактът, че този конфликт се осъществя и през 2018 година, и през първия месец на 2019 година, и че ще продължи, не води до нуждата да позволяваме, че ще изяде рейтинга на президента Радев. Напротив, коства ми се изцяло реалистично той да резервира високите равнища на утвърждение, изключително в обстановка, в която виждаме загуба на доверие в цялата политическа класа “, съобщи той.
През втората година президентът Румен Радев съгласно мен пристъпи към осъществяване на предизборното си заричане. Мисля, че можем да приказваме за само число, тъй като той едно нещо даде обещание – да не мълчи, да не прикрива безобразията на ръководещите, да бъде гласът на гласоподавателите, сподели още Стойчев.
„ И в действителност това е и най-важната функционалност, която Конституцията му отрежда – т.е. това е напълно в границите на неговия мандат. С това той си завоюва и врагове, несъмнено. Защото това да не мълчиш постоянно води и до появяването на врагове. Но във всички случаи доста, доста повече са хората, които показват възторженостти за мъжеството му да приказва по подобен непосредствен и открит метод за проблеми, за които българското общество прелестно знае “, сподели Стойчев.
Социологът изясни, че Радев е най-непартийният президент, който България е имала в новата си история. „ Добре известна е биографията на Румен Радев – той е професионален авиатор, изкачил е професионалната стълбичка до най-високото ходило в своята си специалност, не е известно да е бил политически и партиен деятел, не е директно привързан с директна политическа активност. Така че той се яви на надпреварата за президент, както се споделя, отникъде. Появи се внезапно и ненадейно човек, който въобще не е бил в политиката, напълно нов човек. В този смисъл да си приказваме за взаимозависимост от Българска социалистическа партия заради обстоятелството, че Българска социалистическа партия го е припознала и издигнала е смехотворно, тъй като той в никакъв случай не е бил част от партията, с цел да зависи от нея.
За разлика от случая с предходния президент, който беше и министър на ръководещите от ГЕРБ, и партиен функционер. Същото е и с Георги Първанов, който беше в партията и по този начин можем да изброим всички до Желю Желев – всички те са достигнали до президентски пост, с помощта на това, че са били партийни функционери.
Румен Радев в никакъв случай не е бил партиен функционер и и в този момент не е подобен, колкото и да се пробват избрани анализатори да изкривяват действителността. В този смисъл въпросът за зависимостта му е въпрос на честност – когато си повдигнат от избрана политическа мощ, би трябвало да спазваш избрана честност. Защото няма по какъв начин те да те повдигнат и ти на идващия ден да започнеш да хвърляш камъни по тях. Но в същото време президентът Радев резервира голямата си самостоятелност. Той е изцяло самостоятелен, става дума за човек, който е самонаправил се и са напразни опитите да му се пришиват сходни етикети. Всъщност с изключение на напразни, те са и несполучливи “, съобщи Стойчев.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР