В края на тази седмица се падат традиционните за някои

...
В края на тази седмица се падат традиционните за някои
Коментари Харесай

Колко топло е прекалено топло за човешкия организъм

В края на тази седмица се падат обичайните за някои региони от страната ни Горещници. Въпреки че по прогноза най-топлите дни в годината към този момент по-често се падат в края на юли и началото на август, тази седмица е задоволително топло, с цел да ни кара да се надяваме по-топло да не става.
 Жегата и рисковете за здравето, които носят високите температури
Как жегите въздействат на здравето ни

Вредите са повече, отлкото допускаме

Въпреки че температурите рядко минават 40 градуса, чувството несъмнено е за повече. И това се дължи на климатичните промени, по-висока мокрота и изтъняване на озоновия пласт, поради което усещаме слънцето да грее доста по-силно.

И несъмнено наклонността с непрекъснатото повишение на градусите е притеснителна, тъй като това води със себе си доста опасности както за природата, по този начин и за човешкото здраве. Кара ни и да се чудим какъв брой топло е прекомерно за човешкия организъм.
 Снимка 626126

Според откриватели от лондонския University of Roehampton, има избран температурен предел, над който човешкото тяло към този момент не действа както би трябвало. Той е сред 40 и 50 градуса по Целзий според от възраст и други фактори.

При сходни температури се следи забързване на метаболизма, настояват учените. Това значи, че се покачва количеството сила, което тялото ни употребява, с цел да поддържа естествените си функционалности. При 40 градуса скоростта на метаболизма се усилва с 35% спрямо естественото равнище и с още 13% при 50 градуса (т.е. 48% спрямо нормалното).
 Снимка 626127

Така че колкото по-горещо е на открито, толкоз по-усилено би трябвало да работи тялото ни, с цел да поддържа естествените си функционалности. Това несъмнено е изтощително и ние го усещаме. И води до изразходването на повече калории, което евентуално е единственият плюс от обстановката.

Когато е доста топло, това се отразява непосредствено и на сърдечно-съдовата система. Учените откриват, че резултатът е друг при мъжете и при дамите. При дамите да вземем за пример се следи по-силно изразено ускоряване на пулса, както и понижаване на кръвта, която се изпомпва от сърцето, предава Healthline.
 3 юли 2023 година - връх за най-горещ ден в международен мащаб, откогато има регистри
Рекордът, който сложи 3 юли 2023 година

По-скоро антирекорд

И даже на открито температурите да не надвишават 40 градуса, или най-малко не с доста, отново би трябвало да бъдем изключително деликатни с това какъв брой време дневно прекарваме навън, както и дали се хидратираме задоволително. Защото жегата може да бъде в действителност рискова, от време на време даже и смъртоносна.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР