В края на срещата си в Брюксе лидерите на ЕС

...
В края на срещата си в Брюксе лидерите на ЕС
Коментари Харесай

ЕС не стигна до съгласие за Китай

В края на срещата си в Брюксе водачите на Европейски Съюз въпреки всичко оповестиха, че работят за намаляването на зависимостта на Общността и страните членки от Китай и разискват по какъв начин намаляването на рисковете и съдействието в избрани сфери да бъде уравновесено, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

По думите на латвийския министър председател Кришанис Каринш намирането на точния баланс е " въпрос за един милион евро ", а тактиката за намаляването на рисковете идва след горчивите уроци, извлечени от зависимостта на Европейски Съюз от съветския газ, спрян след съветската инвазия в Украйна.

Според немския канцлер Олаф Шолц намаляването на рисковете би трябвало да бъде осъществено главно от фирмите, на които ще им трябват няколко години, с цел да реализиран диверсификация.

Нидерландският министър председател Марк Рюте посочи зависимостта на Европейски Съюз от китайското защитно съоръжение по време на пандемията като образец за това какво не би трябвало да се случва в бъдеще. По думите му намаляването на рисковете ще бъде еволюционен развой.

От 2019 година Европейски Съюз гледа на Китай като на сътрудник, съперник и систематичен противник. Опасенията набъбнаха изключително пред последните години поради нападателната дипломация на Пекин и околните му връзки с Москва. " Гледаме на Китай от ден на ден като систематичен противник ", съобщи естонската премиерка Кая Калас.

В заключителното официално съобщение на срещата се показва, че Европейски Съюз ще понижи сериозната си взаимозависимост от Китай и равнищата на риск, където това е допустимо.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР