В края на следващата седмица ще е ясно дали българската

...
В края на следващата седмица ще е ясно дали българската
Коментари Харесай

Купува ли Българя дял от активите на ЧЕЗ ще ясно в края на следващата седмица

В края на идната седмица ще е ясно дали българската страна ще купи активи от българския бизнес на „ ЧЕЗ груп “. Това се споделя в известие до медиите от „ Инерком България “ – сдружението, което беше определено за покупател на българските активи на чешката компания, в която мажоритарен притежател е Чехия.

„ Преговорите сред „ Инерком България” и „ ЧЕЗ груп” по отношение на опцията българската страна да закупи дялове в „ ЧЕЗ България” ще се състоят от средата до края на идната седмица в Прага “, е посочено в известието.

В него се споделя още, че незабавно след приключването им ще бъде дадена информация за хода на диалозите и взетите решения.

Мажоритарен притежател на „ Инерком България “ е Гинка Върбакова, която доби гласност като Гинка от Пазарджик.

В четвъртък министър председателят Бойко Борисов изиска, а Върбакова се съгласи за трансферира на страната контролния дял, а даже и всички придобивани от нея активи, стига ЧЕЗ да се съгласи.

Сега „ ЧЕЗ груп “ чака офертата от „ Инерком “ за българските си активи. Гинка Върбакова съобщи, че отпътува за Прага за договаряния.

Към момента " всички останали детайлни сюжети са малко сметка без кръчмар " по думите на вицепремиера по еврофондовете Томислав Дончев. Според вицепремиера по икономическата политика Валери Симеонов „ договорката на ЧЕЗ е нагласена, само че е законна.

Съгласно предварителния контракт, откакто " Инерком " придобие дълготрайно седемте сдружения на ЧЕЗ в България, няма право да ги препродава.

Другият все неизяснен въпрос е дали ЧЕЗ ще се съгласи да допусне постфактум страната в договорката единствено за едно от сдруженията, както стана ясно от думите на Върбакова пред депутати в четвъртък.

В изказване на чешкия министър председател Андрей Бабиш сътрудника му Бойко Борисов се е поинтересувал като цяло от опцията българската страна да придобие мрежата на ЧЕЗ вместо " Инерком ". " По този въпрос го насочих към управлението на компанията и подчертах обстоятелството, че договорите с " Инерком " към този момент са завършени ", показва чешкият министър председател.

Влизането на българската страна в договорката като цяло не би трябвало да е проблем за ЧЕЗ. На процедура по този начин държавното управление на Борисов легитимира Гинка Върбакова, дава гаранции пред финансиращите институции, че има постоянен участник и тушира политическите кавги към покупката.

За това упованията са, че ЧЕЗ може да промени някои от клаузите и на " Инерком " да се разреши да продаде дял от " ЧЕЗ Разпределение ". Това може да стане с експлицитното изискване бъдещият покупател да е единствено българската страна и след инспекции дали не се нарушават европейски разпореждания, както Томислав Дончев уточни в петък.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР