В края на следващата седмица идва първата партида ваксини за

...
В края на следващата седмица идва първата партида ваксини за
Коментари Харесай

Безплатни ваксини ще има за 10% от хората над 65 години

В края на идната седмица идва първата партида ваксини за възрастните хора. Това заяви проф. доктор Тодор Кантарджиев от Националния център по заразни и паразитни заболявания в ефира на БиТиВи.

" Закъсня позицията на Световната здравна организация за състава на имунизациите и това забави с към един месец производството на имунизациите. В множеството европейски страни също имат усложнения ", изясни Кантарджиев.
В момента в Европа няма разпространяване на потвърден циркулиращ епидемиологичен вирус, само че в 20 европейски страни се потвърждават вируси от група А и група Б, добави още той.

Причината за забавянето е, че в международен мащаб има дефицит на противогрипни ваксини и те би трябвало да се поръчват доста по-рано, а договорът за тези е подписан през септември. За тази година ще бъдат обезпечени безвъзмездни ваксини за 10% от хората над 65-годишна възраст. Безплатните ще бъдат сложени на тези, които най-вече се нуждаят от здравна позиция по преценка на персоналните лекари.

Той сподели, че имунизациите към този момент може да се намерят в аптеките, а имунизацията може да се извърши до края на декември. Безплатните ваксини се чакат при започване на ноември. Общопрактикуващите лекари обаче предизвестяват, че срокът за слагането им е прекомерно къс и упорстват да бъде продължен.

В Бургас в част от аптеките могат да се намерят противогрипни ваксини, само че против възнаграждение.

" Съобразно квотата, която имаме за възрастни пациенти над 65 години съм декларирал към 250 ваксини ", съобщи доктор Пламен Панайотов – общопрактикуващ доктор и посочи, че има опция да се направи поръчка за спомагателни бройки, в случай че тези бъдат употребявани.

В Регионалната здравна ревизия в Бургас също не знаят по кое време ще бъдат доставени имунизациите. Безплатни са планувани за 10% от популацията над 65 години.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР