В края на септември космическият кораб OSIRIS-REx донесе на Земята

...
В края на септември космическият кораб OSIRIS-REx донесе на Земята
Коментари Харесай

Най-скъпият материал не е това, което си мислите СНИМКИ

В края на септември галактическият транспортен съд OSIRIS-REx донесе на Земята дълго чакания „ пакет “ от космоса. Учените най-сетне са получили скални проби от метеорита Бену. Теглото на този метеорит е почти 77 милиарда кг, а апаратът на НАСА взе единствено към 250 грама (точното количество ще бъде известно по-късно) от астероидния реголит. Бюджетът за тази задача беше 800 милиона $, което значи, че цената на астероидния прахуляк ще бъде почти 1 милиард 160 милиона $. Но това не е най-скъпият материал, прочут на науката.
Скъпите камъни от Марс и Луната
Първият извънземен материал, донесен на Земята, е лунният реголит, донесен със себе си от астронавтите на Аполо, пише ScienceAlert. От 1969 до 1972 година те доставят 382 кг лунна канара. Като се вземат поради разноските за тази стратегия, поправени с инфлацията, цифрата излиза на 257 милиарда $. Така лунният прахуляк коства 674 хиляди $ за грам.

Космически транспортен съд на НАСА ще достави на Земята при започване на идващото десетилетие проби от марсиански скали, събрани от марсохода Perseverance. Цената на тази задача може да бъде 11 милиарда $, а на Земята ще дойдат единствено 450 грама проби от Марс. Следователно цената на един грам ще бъде 24 милиона $.
 Луна Първият извънземен материал, донесен на Земята, е лунният реголит, донесен със себе си от астронавтите на Аполо. Снимка: NASA
Всеки ден към 50 тона астероиди падат на Земята, множеството от които изгарят в атмосферата, само че някои доближават до повърхността. Метеоритите, според от техния състав, могат да имат разнообразни цени. Повечето астероиди са скалисти и могат да бъдат закупени за половин $ онлайн. Железните астероиди към този момент костват от 1,7 $ за грам, а железно-каменните астероиди от 35 $ за грам.

Ако астероид дойде на Земята от Луната, цената му може да бъде повече от 160 $ за грам, а в случай че от Марс, може да коства повече от 380 $ за грам.
 астероид Железните астероиди костват от 1,7 $ за 1 грам Снимка: ScienceAlertНай-скъпите химически детайли
Някои химични детайли са евтини, тъй като са в обилие, до момента в който други са скъпи, тъй като са редки. Например, 100 грама въглерод коства малко над $2. Желязото и алуминият също са евтини. Но за 1 грам сребро ще би трябвало да платите половин $, а за 1 грам злато - 67 $.

Има 7 радиоактивни химични детайла, които са извънредно редки в природата и сложни за основаване в лаборатория. Най-скъпият от тях е полоний-209, един грам от който коства 49 милиарда $.

Разбира се, скъпоценните камъни също са скъпи. Например изумрудите са 10 пъти по-скъпи от златото, а белите диаманти са 100 пъти по-скъпи. А сините диаманти са още по-скъпи - 19 милиона $ за грам.
 елмаз Например изумрудите са 10 пъти по-скъпи от златото, а белите диаманти са 100 пъти по-скъпи. А сините диаманти са още по-скъпи – 19 милиона $ за грам Снимка: Sci Tech Daily
Най-скъпият синтетичен материал са ендоедралните фулерени, направени от въглероден материал, който може да се употребява за основаване на извънредно точни атомни часовници. Цената на грам подобен материал е повече от 140 милиона $.
Най-скъпият материал в света
Антиматерията се среща в природата, само че доста рядко, защото античастиците се унищожават при среща с елементарни частици. Ускорителят на частици в CERN може да създава 10 милиона антипротона в минута. Това е доста, само че при тази скорост производството на няколко десетки грама антиматерия ще отнеме милиарди години и ще коства милиарди долари.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР