В края на септември форум на търговците на недвижими имоти

...
В края на септември форум на търговците на недвижими имоти
Коментари Харесай

Пазарът на жилища в Бургас - развитие в застой

В края на септември конгрес на търговците на недвижими парцели в Бургас регистрира към 6% по-малко покупко-продажби от януари до юни спрямо първите шест месеца на 2016 година, само че в това време и покачване на цените с съвсем 25–30%. Други от показаните данни посочваха понижение с към 10% на издадените строителни позволения в първата половина на годината. Макар и мъчно обяснима със законите на предлагането и търсенето тази скрита картина подсказваше за оживление и нова динамичност на пазара.

Според някои брокери обаче картината е по-различна. Според тях търсенето, предлагането и цените на парцелите в Бургас са останали постоянни след началото на 2017 година Те търсят пояснение за разминаването сред по-малкия брой покупко-продажби и нарасналите цени в изходните данни, употребени от сътрудниците им.

" Увеличението от 25–30% евентуално има за база офертните цени, сподели Румяна Георгиева, управител на организация " Инфомакс ". Вярно е, че търсенето набъбна, само че

цените към този момент претърпяха съществено нарастване

през 2015 и 2016 година и доближиха много високи равнища, с цел да порастват в допълнение на този стадий. По тази причина през първите девет месеца на тази година имаме по-скоро задържане в цената, на която се реализират покупко-продажбите ".

Според Георгиева сега няма по какъв начин покупко-продажби да бъдат сключвани на цени, повишени с 25 – 30% по отношение на м.г. защото сходен фрапантен скок организациите за недвижими парцели регистрират единствено в интервали на взрив в търсенето, какъвто сега в Бургас няма.

В същото време брокерите регистрират

нараснал интерес към покупко-продажби " на зелено ",

както и растеж на строителството в съвсем всички региони на града.

Едното пояснение за това е, че на пазара в Бургас сега са останали най-вече огромни компании с бизнес история, която вдъхва доверие у клиентите, сподели Румяна Георгиева. Втората причина, съгласно нея, е внезапно нарасналото качество на новото строителство, като в това време купувачите все по-трудно намират на вторичния пазар парцел, който да удовлетворява условията им.

По данни на Сдружение " Недвижими парцели " в Бургас забележителна част от покупките сега се правят с заеми при лихвени равнища към и под 3.5%.

Големите организации в града нe поддържат статистика за междинните цени на продажби през първата половина на 2016 година Обяснението, което дават е, че стойностите на покупко-продажбите в разнообразни региони на Бургас са напълно разнообразни, като освен това става дума за несравними парцели.

Последните покупко-продажби, подписани за жилища в най-крайния квартал на града " Меден рудник ", са за към 500 – 600 евро на кв.м. В други жилищни квартали покупките се движат на към 700 – 750 евро на кв. м. Общата наклонност обаче е в

ценовото равнене на панелните и новите жилища
 Пазарът на жилища в Бургас - развиване в застой
© Мария Съботинова, Строителство Градът

със сходни характерности. Обяснението на търговците в този случай е, че макар минусите си панелните жилища не престават да имат доста по-добро вътрешно систематизиране от новопостроените.

За напълно други цени става въпрос в централната част на Бургас и регионите с морска гледка. Там квадратен метър жилищна повърхност се движи сред 1000 и 1500 евро. Трети и прекомерно характерен сегмент са първокласните парцели, формиращи сред 5 и 10% от предлагането в центъра на града и определяния като " хитов " регион " Лазур ".

Встрани от този дребен пазар е другият – през тази и предходната година

шлагер в продажбите са жилищата от 55 -75 кв.м.

с дневен тракт (обединена дневна и кухня - бел. ред.) и една спалня. Според търговците на парцели, това са жилища, които удовлетворяват необятен диапазон от клиенти. Той обгръща млади фамилии, само че и такива в предпенсионна възраст, освободени от грижите за деца.

Както и във Варна търсенето на положителни строителни терени в центъра на Бургас надвишава неколкократно предлагането. А това естествено рефлектира в намаляващия брой на издадените строителни позволения през последните три години.

" Строителите станаха внимателни и пристъпват към покупко-продажби единствено в случай че са сигурни, че в кратковременен проект ще могат да осъществят най-малко 80% от новоизградените площи ", споделя Георгиева. " В кварталите отвън необятния градски център рискът за строителите е голям. Не дребна част от тях потеглиха да създават терени точно там при липса на каквато и да е инфраструктура, само че и в случай, че това е обвързване на общинската администрация. В Общия организационен проект на Бургас тези региони са отредени за жилищно строителство ".

Така в търсене на положителни терени и продажби огромна част от огромните строителни компании в Бургас още преди години са се насочили към София, Пловдив и даже Варна.

Проблем за пазара на недвижими парцели в региона на Бургас са и

застиналите продажби на ваканционни парцели

– сегмент, който към този момент няколко години е в сериозен застой. Причината е в отдръпването на купувачи от Русия поради срутва на рублата, само че и в стягането на режима за експорт на капитали от страната, считат брокерите. Така съгласно тях се е появил и сериозен второстепенен пазар на парцели, благосъстоятелност на съветски жители, които в този момент се пробват да се освободят от тях, с цел да върнат вложените средства. Купувачи обаче няма даже и при цени под тези, на които парцелите са били купени.

От няколко години насам в София, Пловдив и Варна се заприказва за пазар на така наречен Airbnb парцели. Става дума за дребни жилища - дневен тракт и сервизни пространства, пригодени за отдавани чартърен за уикенд пътувания. Очакванията, че това ще се случи и в Бургас след нараствания брой директни полети от и до летището в града към този момент не се оправдават. Въпреки това от Сдружение " Недвижими парцели " в града регистрират оптимистичен растеж на покупко-продажбите с клиенти от вътрешността на страната, които влагат в парцели за отдаването чартърен.
 Пазарът на жилища в Бургас - развиване в застой
© Мария Съботинова, Строителство Градът

В момента

два региона на Бургас чакат " звездния си момент ".

Първият е зона " Д " на квартала " Меден Рудник ", с красива гледка, само че към момента изчезнала инфраструктура. Вниманието на вложителите се насочва в тази посока, защото опциите за ново строителство в останалите елементи на квартала са към този момент съвсем изчерпани. Вторият регион е кв. " Крайморие ", който притегля с местоположението си, само че съгласно брокерите там към момента не се случва нищо, което да притегли вниманието на вложителите и евентуалните купувачи. Причината за това е, че общината не е решила какво ще се строи на това място.

" През последните години Бургас беше в действителност разкрасен ", споделя Румяна Георгиева. " Приятно е да се живее в подобен град, въздейства и на самочувствието, само че това не е всичко. Успоредно с разкрасяването, строителството на паркове и инфраструктура, която да облекчи придвижването, вървеше и рецесията. Много от локалните компании банкрутираха, други реалокираха производството си, трети редуцираха личния състав си на половина. Това принуди доста хора да изоставен Бургас. За да се върнат младежите, които са и наши евентуални клиенти, би трябвало да има съществено оживление на икономическата среда, привличане на вложения. Но това към момента са единствено пожелания ", счита тя.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Места за живеене (26)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР