В края на седмицата стана ясно, че за две бебета,

...
В края на седмицата стана ясно, че за две бебета,
Коментари Харесай

Лекар: При по-големите деца коклюшът протича с много тежки симптоми на кашлица

В края на седмицата стана ясно, че за две бебета, които за умряли след заболяване от коклюш. Броят на инфектираните у нас пораства. 24 000 са децата с пропусната доза ваксина.

" Коклюшът е имунизационно преодолимо заболяване. Това би трябвало да е водещият акцент. За огромно страдание, при нас има диагностицирани две деца с коклюш. Едното постъпи в болничното заведение на 8 април, лекарите се ориентираха бързо и сега, в който теста излезе позитивен, детето беше пренасочено към Инфекциозна болница. Второто дете постъпи при нас в доста тежко положение ", съобщи шефът на Специализираната болница за интензивно лекуване по детски заболявания " Проф. Иван Митев "  д-р Благомир Здравков в ефира на NOVA. 

Лекарят добави, че за жалост, заради тежкото положение, в което е постъпило детето и затрудненията, то е умряло. " То дойде с белези на сепсис и полиорганна непълнота ", изясни той. 

Според д-р Благомир Здравков кашлицата при бебета, които още не са навършили два месеца, е много обезпокоителен и алармиращ признак. " При по-големите деца коклюшът протича с доста тежки признаци на кашлица. До такава степен, че от време на време децата получават кръвоизливи в очите от напрягане ", добави лекарят. 

24 000 са децата с пропусната доза ваксина срещу коклюш. " Заболяването може да има и крепко заразоносителство. Тоест един имунизиран човек да има тази бактерия, само че да няма признаци и да съобщи болестта на различен ", сподели лекаря.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР