В края на седмицата на посещение в София пристигна министърът

...
В края на седмицата на посещение в София пристигна министърът
Коментари Харесай

Джебран Басил в "Роуминг": Обществото на Ливан плати висока цена заради бежанците

В края на седмицата на посещаване в София дойде министърът на външните работи на Ливан Джебран Басил. Няколко дни по-рано ливанският президент Мишел Аун посети Москва, откъдето насочи предизвестие, че неговата страна повече не устоя стопански на натиска от признатите бежанци и те могат още веднъж да тръгнат към Европа.

Светослав Иванов направи особено изявление с Джебран Басил за предаването „ 120 минути”.

- В Бейрут през днешния ден има доста ливанци, доста ливански студенти и ние имаме доста посланици. Всички знаем това. Какъв е вашият взор към България?

- Надяваме се с това посещаване да предоставим благоприятни условия за осъществяване на повече политически съвещания сред нашите страни, повече търговски продан. Вярвам, че България и Ливан споделят доста хубави полезности. Имат антична история, имат вяра в човешките права и демокрацията. Изправени са пред общи закани и споделят едни и същи опасения.

Снимка: btvnovinite.bg

- Ливан постоянно е играл ролята на буфер в една доста неспокойна зона и район. Повече от 10% от популацията в страната ви са бежанци. В Русия президентът Аун направи изказване, че се чака нова вълна от бежанци към Европа. Защо?

- На първо място към този момент към 50% от популацията са бежанци. Това е все едно тук в България да имате няколко милиона бежанци. 200 души на кв. м. Това е нещо отвратително и нито една страна не може да се оправи сама. Едва може да се справите с няколко хиляди. Заключението е, че когато територията е толкоз гъсто обитаема, хората ще изоставен. Те или ще се върнат в Сирия, или ще поемат към морето и по море ще стигнат до Европа. Така че всички би трябвало да работим дружно, с цел да ги върнем в Сирия. Сега, когато към този момент е безвредно, не одобряваме наново връщане, в случай че не е целесъобразно. Тяхното място е в Сирия, не някъде другаде, където мъчно ще се интегрират. На европейските страни не им е елементарно да ги задържат и най-лесният и ниско разходен метод да се оправим е да ги върнем в Сирия.

- Турция подписа контракт с Европейски Съюз преди няколко години да задържи бежанците в своите лимити. Заинтересовани ли сте от сходна договорка с Европейския съюз?

- Никога не сме желали нещо в подмяна за нашето обилно гостолюбие. Нищо не взехме в подмяна. Всичките помощи бяха предоставени на сирийците. Не желаеме договорка. Искаме правото да живеем в мир и страната ни да не носи такова задължение. Искаме сирийците да имат правото да се върнат в родината си. Не желаеме да използваме гостоприемството си, с цел да получим пари от Европа, само че чакаме, че Европа няма да ни наложи нещо, което самата тя не ползва. Ливан одобри доста повече сирийци, в сравнение с Европа. Много повече. Европа е 500 пъти по-голяма от Ливан и не съумя да одобри същия брой. Тук в България водещият въпрос на вашите избори беше миграцията. Ваше право е да приемете толкоз хора, колкото смятате, че вашата страна може да поеме, не да приемате противозаконни емигранти, стопански емигранти. Икономиката, сигурността и обществото на Ливан заплатиха висока цена, само че това не може да продължава. Не желаеме пари. Единствено желаеме правото си да живеем в мир и да съхраним уникалността и многообразието на нашата страна.

Снимка: btvnovinite.bg

- Като споменахте това, дано минем на друга тематика, обвързвана с бъдещето на Ливан - залежите на газ. Наскоро откриха нови находища на газ в акваторията на вашата средиземноморска зона. Вярвате ли, че това ще донесе благополучие за народа Ви?

- На първо място това ще донесе непоклатимост. Особено в случай че европейските, съветски и американски компании завоюват търга. Това ще притегли вниманието към нашата страна и ще донесе благоденствие стига залежите да са в такива количества, че да донесат облаги за страната. По-важното е, че по този начин ще се диверсифицира доставката на газ и петрол в Европа и Средния Изток. Ако се употребява вярно, това ще донесе богатство за нашите нации.

- Казахте повече непоклатимост, само че историята ни учи, че там, където има газ или петрол, има неустойчивост. За страдание разполагаме с доста образци.

- Да, има такива образци и е правилно, че в някои случаи това води до проблеми, а в други просто до отбягване на проблемите. Зависи по какъв начин ще се оправим. Искаме да споделим това по подобен метод, че да съхраним стабилността и да внесем равновесие в връзките на Ливан с други страни в политическо измерение и по отношение на този бранш, с този газов и нефтен запас.

Снимка: btvnovinite.bg

- Имате ли обръщение от това посещаване в София, което бихте желали да стигне до Европейския съюз?

- Да, имаме вяра, че България е една от по-малките страни в Европейски Съюз, с която споделяме доста възгледи, които не са изразени в общата политика на Европейския съюз. Най-вече във връзка с миграцията сме на едно и също мнение. За страдание Европейски Съюз към момента отхвърля да насърчи сирийците да стартират да се връщат в Сирия. Вместо да им заплаща пари да стоят в Ливан, тези пари би трябвало да се употребяват, с цел да се върнат в Сирия. Така Европейският съюз и европейските данъкоплатци ще заплащат доста по-малко и за доста по-кратък интервал от време, в случай че тези пари се употребяват за връщането на сирийците в Сирия. Не би трябвало да си разменяме бежанци и емигранти, би трябвало да имаме продан на студенти, туристи, просвета, търговия. Има надалеч по-хубави неща за шерване от беднотия и бедност. Наистина приканвам всички български длъжностни лица, с които се срещнах през днешния ден, да работят за едно по-добро бъдеще и както през днешния ден поканих президента и външния министър, по този начин в този момент поканвам всички българи да посетят Ливан, да видят нашата хубава страна, уникалността, която можете да видите в хармонията сред човек и природа. Това е безвредно място, многообразно общество, притегателно място за набожен туризъм, естествен туризъм, ще оцените хубостта на живота, хубавата храна, заведенията за хранене, положителното обслужване. Надявам се да имате опцията да опознаете страната ни по този начин, както ние познаваме Вашата.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР