В края на седмицата изтича вторият мандат на Веселин Божков

...
В края на седмицата изтича вторият мандат на Веселин Божков
Коментари Харесай

Веселин Божков: До края на 2018-а всяка държава в ЕС трябва да има пътна карта за освобождаването на спектъра от 700 мегахерца

В края на седмицата изтича вторият мандат на Веселин Божков отпред на Комисията за контролиране на известията Веселин Божков. За предаването „ 12+3 “ по „ Хоризонт “ той показа, че най-големият триумф на КРС е че са научили клиентите да търсят правата си, когато считат, че те са нарушени:

През последните 10 години постигнахме обилни и съответни триумфи във връзка с регулирането на пазара, на основаването на действителна конкуренция и в последна сметка и оптималната отбрана на ползите на потребителите. През 2007-ма година, когато поех управлението на този регулатор, бяхме с най-високите цени за терминиране в целия Европейски Съюз - три пъти по-високи от останалите страни. За тези 10 години ние намалихме цените за терминиране в мобилни и закрепени мрежи. Осигурихме и ефикасното и безпроблемно използване на регламента за роуминг услугите, като сполучливо въведохме и преносимостта на номерата.

Създадохме и условия за действителна конкуренция на пазара на пощенски услуги след неговата либерализация. Може би сме единственият народен регулатор в Европейския съюз, на който ЕU е откривала втора фаза в дорамковата инструкция със подозрения за осъществяване на пазарни разбори. Тоест,ние сме единственият регулатор, на който Европейската комисия не е наложила несъгласие или разкрила втора фаза. Осъществихме и ефикасен мониторинг на радиочестотния набор. Знаете, че изградихме съвременна европейска мониторингова система и Национална система за мониторинг. Имаме 15 стационарни станции за мониторинг на радиочестотния набор и 8 мобилни станции. Цените на едро във закрепени мобилни мрежи бяха намалени неведнъж. Това докара и до спад на цените на дребно. Средните цени на мобилните повиквания към други мрежи през последните години са намалели повече от 5 пъти.Когато поех Комисията, в никакъв случай не съм получавала препоръки, а и не желая да давам препоръки. Господин Желязков е задоволително умел админ. Надявам се всичко хубаво, което сме постигнали като комисия, да бъде регистрирано и да стартира да се надгражда. Разбира се, има значими задания. За мен, първо би трябвало да бъдем в благозвучие с целите, които си слага Европейската комисия. Вторият миг - приказваме за единният европейски дигитален пазар и цифров пазар - има заложен по време на Българското председателство един приоритет от позиция на разбиране на разпоредбите за роуминг в Европейския съюз и от другите страни на Западните Балкани. Другият миг, за мен извънредно значим, това е за Интернет-свързаността.2018-та година ще бъде забавна година, защото би трябвало да се създаде пътна карта за всяка страна за освобождението на набор 700 мегахерца. Ние сме стартирали избраните действия. Надявам се, че господин Желязков ще докара този развой до сполучливия му край.
Божков е пресметнал, че от продажбата на идващия честотен набор - 800 MHz страната ни може да завоюва близо 500 милиона евро. Той е създал и проект по какъв начин това да стане, само че Министерството на защитата го е замразило краткотрайно.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР