В края на седмица изтича 14-дневният срок, в който собствениците

...
В края на седмица изтича 14-дневният срок, в който собствениците
Коментари Харесай

158 къщи за гости са с пълна санкция заради злоупотреба с евросредства

В края на седмица изтича 14-дневният период, в който притежателите на къщите за посетители с открити нарушавания могат да дадат своите възражения към фонд " Земеделие ". Това заяви в предаването " Още от деня " изпълнителният шеф на фонда Васил Грудев. Във фонд " Земеделие " изготвиха актове за държавни вземания , които бяха връчени на притежателите на 253 къщи за посетители у нас, които не са употребявани по предопределение. Санкциите са вследствие на осъществените инспекции през лятото на тази година.

След като завърши 14-дневният период, във фонд " Земеделие " ще бъдат прегледани възраженията на притежателите на къщи за посетители и там където ще се издаде финален акт, неотложно ще бъде сезиран Национална агенция за приходите и ще се пристъпи към запор и връщане на парите.

Става дума за компании, които са получили финансиране по Програмата за развиване на селските региони за времето от 2007-2013 година Те бяха тествани това лято по предписание на министър Десислава Танева, след абсурда с парцели на политици. Скандалът с къщите за посетители потегли от разкритията на прокуратурата за някогашния заместник-министър на стопанската система Александър Манолев.

От тестваните 276 къщи за посетители, 253 са с нарушавания и единствено 23 са изрядни. Собствениците на къщи с нарушавания ще би трябвало да връщат над 46 млн. лв..

На 158 обекта е наложена цялостна глоба на употребяваните евросредства. Останалите ще връщат единствено част от парите.

Най-честото нарушаване е, че къщите не се употребяват по предопределение. Освен това доста от тях не са изпълнили заложеното в бизнес проекта да открият нови работни места.

Сравнително огромен брой къщи, които ще би трябвало да връщат пари, са от региона на Благоевград и София.

В село Караполци, община Елин Пелин, има две къщи за посетители, построени с евросредства. И двете са в листата на фонд " Земеделие " и би трябвало да връщат 100% от парите. Едната дотация е малко над 390 000 левa, а другата - близо 340 000. Първата къща е записана в Туристическия указател като място за настаняване от 2015 година Виждаме и табелка за категория 2 звезди.

И в двете къщи за посетители в село Караполци не открихме никого зад високите стени. Местните хора описват, че след инспекциите през лятото тази година къщите стоят заключени.

Според кмета на Караполци парцелите за посетители са на една фамилия.

Опитите да се свържем със притежателите останаха без резултат. Кметът е удовлетворен, че някой влага в селото, само че по този начин и не можа да каже дали стопаните одобряват посетители.
Ангел Бонев - кмет на с. Караполци: Идвали са и търсят по разнообразни въпроси и проблеми подпомагане. Но ние не знаем кой идва в тези къщи и какво се прави в тях.
Венямин Тодоров е притежател на къща за посетители с пекарна и заведение в село Добърско, която работи от 2 години. Според него инспекцията на фонд " Земеделие " през лятото не открила нарушавания. Сега обаче Тодоров е получил писмо за държавно взимане, съгласно което би трябвало да върне над 380 000 лева, получени за създаване на обекта. Според писмото, аргументите са, пропуски в осъществяване на бизнес проекта.

Венямин Тодоров - притежател на къща за посетители, Добърско: Две са точките - едната касае брой личен състав за тези 3 години, а другата е оборот.
Подали сме тъжба към органите, които ще прегледат нашия проблем и ще чакаме решение от съда и от ДФЗ Земеделие.

И притежателите на хижа " Предел хът " край Благоевград също подхващат сходна мярка. След инспекция те получили писмо, съгласно което би трябвало да връщат 138 000 лева, употребявани за ремонт на постройката и за пазаруване на външни атракциони.

В предаването " Още от деня " изпълнителният шеф на Държавна фирма " Земеделие " Васил Грудев съобщи, че връщането на парите ще се проточи дълго.
Васил Грудев - изпълнителен шеф на Държавна фирма " Земеделие ": Процедурата ще бъде дълга, защото следва цикъла на обществено - държавни вземания. Сега изчакваме да получим възражения от страна на бенефициентите, които да обяснят за невъзможността да одобряват посетители.
Грудев разяснява и случая с къщата за посетители на някогашния заместник-министър на стопанската система Александър Манолев.
Васил Грудев: Това е опит за машинация. Няма класическа скица за корист с европейски пари, а има опит за машинация. При тази къща липсва каквото и да е действие и даже и опит за работа като къща за посетители. Подготвяла се е като изкуствена инвестиция. Наблюдавахме балона с къщите за посетители и той беше през 2013, в този момент това е невероятно.
Според Грудев България е в средата на класацията измежду Европейските страни за това до каква степен правилно сме изпълнили бизнес проектите за създаване на къщи за посетители с евросредства.

Ако притежателите не желаят да върнат парите?

От фонд " Земеделие " са безапелационни, че за всички притежатели процедурата на събиране на парите ще мине през Национална агенция за приходите и когато вземането бъде обезпечено със средства от самите къщи, те ще бъдат възобновени на Държавния бюджет.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР