В края на работната седмица представители на т. нар. Венецианската

...
В края на работната седмица представители на т. нар. Венецианската
Коментари Харесай

Докладчици от Венецианската комисия пристигат в София заради промените в Конституцията

В края на работната седмица представители на така наречен Венецианската комисия идват в София, с цел да разискват предложенията за конституционни промен и, импортирани от ГЕРБ-СДС, " Продължаваме промяната-Демократична България " и Движение за права и свободи в края на юли. Това стана ясно по време на съвещание на Съдийската гилдия към Висшия правосъден съвет.

Докладчиците от органа, който е най-авторитетният съвещателен орган по конституционно право в Европа, ще проведат срещи с президента Румен Радев, министъра на правораздаването Атанас Славов и парламентарната конституционна комисия.

В края на юли трите политически обединения показаха предложенията си за промени в главния закон . Една от тях е точно смяна във Висшия правосъден съвет, който да бъде разграничен на два съвета - прокурорски и съдийски. Предвиждат се и промени по отношение на мандатите и назначението на кадровиците. Управляващите на ротация обединения и Движение за права и свободи оферират и смяна в статута на служебното правителств о. Служебният министър-председател да се избира всред ръководителя на Народното събрание, гуверньора на Българска народна банка и ръководителя на Върховния касационен съд. Друга от концепциите за промени в Конституцията е формалният народен празник на страната ни да бъде 24-и май, а не 3-и март.

Пристигащите представители на Венецианската комисия ще се срещнат и с кадровици от Висшия правосъден съвет. Тъй като планът за промени в главния закон още не е импортиран публично във Висш съдебен съвет, кадровиците няма да приказват от името на Пленума на органа, а в персонално качество.

През последните години Венецианската комисия даде мнението си и по различен въпрос - пълномощията на основния прокурор. По това време длъжността бе заемана от към този момент отстранения Иван Гешев. Позицията на комисията бе, че властта на основния прокурор би трябвало да бъде лимитирана.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР