В края на предизборната кампания Институтът за развитие на публичната

...
В края на предизборната кампания Институтът за развитие на публичната
Коментари Харесай

Участниците на вота 2 в 1 похарчиха рекордно малко пари за изборна реклама |

В края на предизборната акция Институтът за развиване на обществената среда показва последните резултати от мониторинга на разноските за медийно отразяване на участниците в изборите 2 в 1.

Наблюдението обгръща формалните страници на 40 национални и районни медии – 10 малките екрани, 3 радиостанции, 13 вестника и 14 осведомителни уеб страницата и организации. Според Изборния кодекс договорите сред партии и медии следва да се разгласяват в тридневен период от тяхното подписване и да се отстранен не по-рано от оповестяване на изборния резултат.

Според прегледа на оповестените контракти, подписани за предизборна реклама в двете акции, излиза наяве, че все още участниците са похарчили общо 2 505 832 лева (без ДДС). По-голямата част от тях са разходвани в акцията за народни представители – 1 759 585 лева (без ДДС), до момента в който претендентите в конкуренцията за президент и вицепрезидент са отделили 746 247 лева (без ДДС).

За съпоставяне, през април на същия стадий на акцията за парламентарни избори партиите бяха похарчили 4.1 млн. лева, а през юли – 2.5 млн. В края на предходната конкуренция за президент и вицепрезидент през 2016 година средствата за медии възлизаха на 2 млн. лева

Колко средства вложиха партиите?

Към 10-и ноември, единствено 2 от 29 участници, регистрирани в парламентарните избори, нямат подписани контракти в мониторираните от ИРПС медии. Това са Партия на зелените и Бригада. При останалите обединения, в седмицата преди изборите има забавни разбърквания. Данните демонстрират, че най-голяма сума за реклама е разходвана от Демократична България – 342 934 лева (без ДДС). На второ място по разноски за медии са ГЕРБ-СДС – 321 718 лева (без ДДС), следвани от новата групировка Продължаваме промяната с 259 797 лева (без ДДС).

Драстичното нарастване при Демократична България и Продължаваме промяната по отношение на по-ранните стадии на акцията се дължат на подписаните контракти с двете огромни частни малките екрани – бТВ и Нова.

Броени дни преди изборите единствено 2 от кандитапрезидентските двойки нямат подписани контракти за медийно отразяване в следените от екипа ни 40 медии. Това са Луна Йорданова – Иглена Илиева и Веселин Марешки-Полина Христова. Сред останалите участници най-вече средства са изхарчени от инициативния комитет на актуалните президент и вицепрезидент – Румен Радев и Илияна Йотова – 303 883 лева (без ДДС). В края на предизборния месец през 2016 година ИК на Радев и Йотова е бил разходвал съвсем половин милион лв.. Следват Анастас Герджиков и Невяна Матеева – 64 234 лева (без ДДС) и Мустафа Карадайъ и Искра Михайлова 60 300 лева (без ДДС). Значителната разлика сред кандидатпрезидентската двойка с най-вече разноски и тези след нея се дължи от една страна на подписаните с по-широк кръг медии контракти, а от друга – и на високата стойност на отразяването в главните частни малките екрани – бТВ и Нова.

Кои медии са най-предпочитани?

В края на акцията телевизия Евроком продължава да е най-атрактивна за участниците с набрани общо 451 627 лева (без ДДС). На второ място се подрежда бТВ с 354 301 лева (без ДДС), следвана от публичната телевизия Българска национална телевизия – 348 872 лева (без ДДС).

Настоящата акция се характеризира с усиленото подписване на контракти за гратис отразяване на политическите послания. Най-показателен е образецът с телевизия Евроком, която има безплатни съглашения с 10 кандидатпрезидентски двойки, както и със 17 участници в парламентарните избори. Договор за безплатно отразяване предстоящо са сключили ИТН със свързаната с партията телевизия ⅞ тв, а също и партия Атака (за двата типа избори) с телевизия Алфа. От метода, по който се разгласяват тези съглашения, не може да стане ясно какъв брой рекламно време е включено в тях. Широкото им потребление в тази акция обаче демонстрира, че е допустимо те да са част от пакетни услуги за отразяване.

Към 10-и ноември 7 от следените от нашия екип медии не са разгласили подписани контракти за отразяване. Това са вестниците Стандарт, Монитор, Телеграф, Ние и Арда Нюз и онлайн организациите БГ Нес и Фрог Нюз. Въпреки това, на страниците на някои от тях ясно се виждат материали с пропагандно наличие. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР