В края на октомври миналата година България е отнела българския

...
В края на октомври миналата година България е отнела българския
Коментари Харесай

Съпругата на санкциониран руски банкер изгуби българския си паспорт

В края на октомври предходната година България е лишила българския паспорт на брачната половинка на вицепрезидента на съветската ВТБ (Внешторгбанк) Юрий Соловьов – Галина Улютина, демонстрират документи, с които Mediapool разполага. Тя е станала българка през 2016 година, употребявайки компрометираната скица с така наречен златни паспорти, без да влага и един лев в новата си татковина.

В случая с Улютина въпросът е по какъв начин въобще се е стигнало до приемането на разрешението за непрекъснато престояване в страната. Прокуратурата разгласи в края на предходната година, че още веднъж ще ревизира схемата със " златните въпроси ", само че не е ясно дали ще се върне към личната си информация, събрана по времето на мандата на Сотир Цацаров, която повдига задоволително съществени въпроси.

Още през 2019 година, че Улютина не извършва изискванията за владение на българския паспорт. Главният прокурор Сотир Цацаров изпраща информация до тогавашния правосъден министър Данаил Кирилов за вложенията, които рускинята е направила в страната. Още тогава Цацаров в действителност открива, че вложения в България не са направени.

Улютина купува български държавни скъпи бумаги за 2 милиона лв., с цел да получи паспорта. Тогавашният вид на Закона за българското поданство позволяваше на чужденците да не вършат действителни вложения в страната, с цел да получат български паспорти, макар че схемата се наричаше " вложения против поданство ".

Голяма част от руснаците, получили български златни паспорти, се възползваха от малките врати в закона и купиха точно ДКЦ, т.е. държавен дълг. Почти никой от тях не е направил вложения в действителната стопанска система.

Само половин година откакто се снабдява с български паспорт, Улютина получава парите си от скъпите бумаги на датата на техния падеж, като средствата са били преведени по нейната банкова сметка. Така е нарушено законовото условие за опазване на инвестицията за най-малко две години след приемане на поданството.

Казусът с Улютина демонстрира, че през този интервал в България действително никой не е следил дали новите българи със " златни паспорти " си извършват отговорностите. Улютина получава парите си против направената инвестиция в ДЦК през есента на 2016 година. Прокуратурата схваща за това три години по-късно, а паспортът ѝ е лишен цели пет години по-късно.

Твърде любопитно е, че Галина Улютина е получила позволение за непрекъснато престояване в България още на 3 юли 2013 от дирекция " Миграция " в Министерство на вътрешните работи. Тогава България е в разгара на гражданските митинги против кабинета " Орешарски ", които стартират след назначението на Делян Пеевски за началник на ДАНС.

Законовото съображение да се издаде на Улютина позволение за трайно пребиване е осъществена инвестиция. От предлагането на Цацаров за лишаване на нейното поданство се схваща, че Улютина е купила ДЦК в края на ноември 2014 година. Тоест, инвестицията е направила близо година откакто е получила правото за непрекъснато престояване. През 2015 година Министерство на вътрешните работи удостоверява, че брачната половинка на съветския топ банкер даже е била непрекъснато в България за период от най-малко една година.

През юли 2013 година вицепремиер и вътрешен министър в кабинета " Орешарски " е Цветлин Йовчев, който беше от квотата на Движение за права и свободи в съдружното държавно управление на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи.

Галина Улютина е брачна половинка на Юрий Соловьов, който е ръководител на борда на VTB Capital и първи вицепрезидент и ръководител на борда на групата ВТБ, също по този начин ръководител на борда на шефовете на футболния клуб " Динамо Москва ". Той е измежду глобените съветски топ банкери от Запада след нахлуването в Украйна.

В, наложени от финансовото министерство на Съединени американски щати незабавно след началото на войната, е и брачната половинка му Галина Улютина, за която се прецизира, че по-рано е била забъркана в скица със златни паспорти.

Самата банка ВТБ попадна в обсега на глобите. На 3 март т.г. Соловьов подаде оставка от управлението на банката, осведоми съветското издание на " Forbes " https://www.forbes.ru/biznes/457975-pervyj-zampred-pravlenia-vtb-urij-solov-ev-usel-v-otstavku

През март 2012 година Соловьов е на посещаване в България и дава конференция и изявление, в което показва дълготрайния интерес към България и своите дълготрайни български сътрудници – Милен Велчев, Георги Велчев и Красимир Катев,.

Към оня миг публично ВТБ има миноритарен дял в КТБ и е " сътрудник в преструктурирането на " Булгартабак " с " краткотрайна мажоритарна благосъстоятелност " от близо 80%. Подписан е и контракт сред VTB Capital футболен клуб " Левски " за спонсорство, а съгласно вестник " 24 часа " това е станало с персоналната рекомендация на Бойко Борисов. По-късно Милен Велчев поправя информацията, че " министър председателят не се е месил в избора на " Левски ", а е резултат от обширен разбор ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР